Összetevők
- 25 dkg cékla (nyers)
- 3 db tojás
- 12 dkg nádcukor
- 10 dkg kókuszolaj
- 20 dkg étcsokoládé
- 1 db narancs héja
- 1 rúd vanília
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 20 g kakaó (cukrozatlan)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 18,5 x 18,5 cm-es négyzetes sütőedényt kibélelünk sütőpapírral.
A céklákat meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, és egy tálba tesszük. Felöntjük kb. 1 dl vízzel és mikróban, közepes fokozaton kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Ezután szűrőkanálba tesszük és lecsepegtetjük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük a robotgép táljában. A kókuszolajat és a csokoládét vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk.
A céklákat durva reszelőn lereszeljük (viseljünk gumikesztyűt, hogy ne fogja meg a kezünket), majd a tojásos-cukros elegyhez adjuk. Hozzákeverjük a megolvasztott csokoládét, a vaníliát és a narancs héját.
A lisztet a kakaóporral elkeverjük, majd kanalanként ezt is a masszához forgatjuk. Az egészet a sütőpapíros formába öntjük, és 20–25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje már szilárd, belül viszont kissé folyós.
Langyosan, felszeletelve, kakaóporral megszórva tálaljuk.
A cékla fogyasztása kiemelkedő folsavtartalmának köszönhetően kismamák, valamint krónikus gyulladásos betegségben szenvedők számára kifejezetten előnyös.