Céklás brownie

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
25
perc
Sütési idő
10
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 25 dkg cékla (nyers)
  • 3 db tojás
  • 12 dkg nádcukor
  • 10 dkg kókuszolaj
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1 db narancs héja
  • 1 rúd vanília
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 20 g kakaó (cukrozatlan)

Elkészítés

01

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 18,5 x 18,5 cm-es négyzetes sütőedényt kibélelünk sütőpapírral.

02

A céklákat meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, és egy tálba tesszük. Felöntjük kb. 1 dl vízzel és mikróban, közepes fokozaton kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Ezután szűrőkanálba tesszük és lecsepegtetjük.

03

A tojásokat a cukorral habosra keverjük a robotgép táljában. A kókuszolajat és a csokoládét vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk.

04

A céklákat durva reszelőn lereszeljük (viseljünk gumikesztyűt, hogy ne fogja meg a kezünket), majd a tojásos-cukros elegyhez adjuk. Hozzákeverjük a megolvasztott csokoládét, a vaníliát és a narancs héját. 

05

A lisztet a kakaóporral elkeverjük, majd kanalanként ezt is a masszához forgatjuk. Az egészet a sütőpapíros formába öntjük, és 20–25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje már szilárd, belül viszont kissé folyós.

06

Langyosan, felszeletelve, kakaóporral megszórva tálaljuk.

Jó tudni:

A cékla fogyasztása kiemelkedő folsavtartalmának köszönhetően kismamák, valamint krónikus gyulladásos betegségben szenvedők számára kifejezetten előnyös.

megosztás