Brassói aprópecsenye friss burgonyával
Összetevők
- 80 dkg sertésszűz
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 db tv-paprika
- 10 db koktélparadicsom
- 1 kg burgonya
- só, bors
Elkészítés
A burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk, félig megfőzzük, majd bő olajban megsütjük, leszűrjük, és félretesszük.
Míg a burgonya fő, a szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk, a paprikát apró kockákra vágjuk, és a szalonnára tesszük.
A húst felkockázzuk, hozzáadjuk a szalonnához és a paprikához, sózzuk, borsozzuk. A zúzott fokhagymával együtt pirítjuk egy kicsit, majd egy kevés folyadék hozzáadásával – úgy, hogy ne legyen túl sok leve – puhára pároljuk.
A végén hozzáadjuk a szeletelt újhagymát, a félbevágott paradicsomot és az apróra vágott petrezselymet. Az egészet összepirítjuk, végezetül pedig összeforgatjuk a burgonyával.
Az étel nevét és származását illetően rengeteg sztorit olvashatunk a gasztrotörténeti legendáriumban, egy azonban biztos: az eredetileg fokhagymás marhatokányként is emlegetett fogás nem igényel nagy főzőtudományt, mégis friss, laktató fogás válik belőle.