Borsóleves grízgaluskával

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
45
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • kevés fűszerkömény őrölve
  • 50 dkg zöldborsó (fagyasztott)
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg petrezselyemgyökér
  • 2.5 mokkáskanál ízlés szerint
  • 2 liter víz
  • 11 dkg búzadara
  • 2 db tojás
  • 2 nagy csipet

Elkészítés

01

A grízgaluskához a tojásokat felverjük a 2 csipet sóval, majd belekeverjük a búzadarát. 

02

Hűtőben minimum 30 percig pihentetjük. 

03

A leveshez a zöldségeket előkészítjük. A fokhagymát megpucoljuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk és felkarikázzuk.

04

Egy nagy lábasban az olajon a zöldségszeleteket néhány percig sütjük, majd hozzáadjuk a zöldborsót és a fokhagymát.

05

Megszórjuk a pirospaprikával, a fűszerköménnyel, felöntjük a vízzel, megsózzuk és fedő alatt 30 percig főzzük.

06

Amíg a leves fő, elkészítjük a grízgaluskát. Az előkészített, hűtőben pihenő masszát kivesszük.

07

Egy nagy lábasban enyhén sós vizet forralunk, és egy kanál segítségével beleszaggatjuk a grízgaluska tésztáját.

08

Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére, további 1-2 percig főzzük őket, majd lefedjük a lábast, és a tűzről levéve fedő alatt 15 percig pihentetjük a gombócokat a forró vízben.

09

Végül egy szűrőkanál segítségével kiveszszük a galuskákat a vízből, lecsepegtetjük és egy tálra tesszük őket a tálalásig.

10

Amikor a zöldségek megpuhultak és összeértek az ízek, elkészült a levesünk. A grízgaluskával tálaljuk.

Jó tudni:

A sűrítés nélkül készült leves alacsonyabb energiatartalommal rendelkezik.

megosztás