Borsóleves grízgaluskával
Összetevők
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tk. fűszerpaprika
- kevés fűszerkömény őrölve
- 50 dkg zöldborsó (fagyasztott)
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg petrezselyemgyökér
- 2.5 mokkáskanál só ízlés szerint
- 2 liter víz
- 11 dkg búzadara
- 2 db tojás
- 2 nagy csipet só
Elkészítés
A grízgaluskához a tojásokat felverjük a 2 csipet sóval, majd belekeverjük a búzadarát.
Hűtőben minimum 30 percig pihentetjük.
A leveshez a zöldségeket előkészítjük. A fokhagymát megpucoljuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk és felkarikázzuk.
Egy nagy lábasban az olajon a zöldségszeleteket néhány percig sütjük, majd hozzáadjuk a zöldborsót és a fokhagymát.
Megszórjuk a pirospaprikával, a fűszerköménnyel, felöntjük a vízzel, megsózzuk és fedő alatt 30 percig főzzük.
Amíg a leves fő, elkészítjük a grízgaluskát. Az előkészített, hűtőben pihenő masszát kivesszük.
Egy nagy lábasban enyhén sós vizet forralunk, és egy kanál segítségével beleszaggatjuk a grízgaluska tésztáját.
Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére, további 1-2 percig főzzük őket, majd lefedjük a lábast, és a tűzről levéve fedő alatt 15 percig pihentetjük a gombócokat a forró vízben.
Végül egy szűrőkanál segítségével kiveszszük a galuskákat a vízből, lecsepegtetjük és egy tálra tesszük őket a tálalásig.
Amikor a zöldségek megpuhultak és összeértek az ízek, elkészült a levesünk. A grízgaluskával tálaljuk.
A sűrítés nélkül készült leves alacsonyabb energiatartalommal rendelkezik.