Összetevők
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db fehérrépa
- 2 db cékla
- 25 dkg burgonya
- 5 dkg vaj
- 10 dkg savanyúkáposzta
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1.2 liter zöldségleves (készülhet leveskockából is)
- 1 db SPAR babérlevél
- 1 csipet SPAR őrölt fekete bors
- 1 csipet szegfűbors
- 1 csipet só
- 1 doboz tejföl a tálaláshoz
Elkészítés
A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és mindkettőt apróra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk.
A savanyúkáposztát kissé átmossuk, és átvagdossuk. A felolvasztott vajon először a kétféle hagymát megfuttatjuk, majd a többi zöldséget is hozzáadjuk. A paradicsompürét belerakjuk, elkeverjük, majd a zöldséglevessel felöntjük. Megsózzuk, a babérlevéllel, a köménnyel és a borssal fűszerezzük, és kis lángon 35-40 perc alatt puhára főzzük.
Tálaláskor tányéronként 1 evőkanál tejföllel meglocsoljuk.
Késszülhet úgy is, hogy amikor a zöldségek puhára főttek, levét leszűrjük, 2 evőkanálnyi zselatinnal fölfőzzük. A zöldségeket a tányérokban elosztjuk, majd a kissé kihűlt levet a zöldségekre szűrjük. Ezután hűtöszekrényben kocsonyásra dermesztjük. Ha így készítjük, a tetejére rakott tejfölt egy kis kaviárral díszítjük.