Összetevők
- 3 evőkanál olaj
- 20 dkg vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 30 dkg paradicsom
- 1 teáskanál borókabogyó
- 1 reszelt citromhéj
- 1 teáskanál köménymag
- 1 teáskanál majoranna
- 4 db babérlevél
- 1 teáskanál cukor
- 3 dl vörösbor
- 1 kg pacal
Elkészítés
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, héjukat lehúzzuk, félbevágjuk, a magokat kiskanállal kiszedjük, húsát felkockázzuk, lecsepegtetjük. Megtisztítjuk és apróra vágjuk a hagymát. A hagymát az olajon világossárgára pirítjuk.
Összekeverjük a sűrített paradicsommal, a cukorral, a pirospaprikával, hozzáadjuk a paradicsomkockákat és a fokhagymát is, majd felöntjük a vörösborral.
Beletesszük a fűszereket, azaz a borókabogyót, a reszelt citromhéjat, a köményt, a majorannát, a babérlevelet, ízesítjük a sóval, öntünk alá egy kis vizet és felforraljuk. Ezt követően tesszük bele a pacalt, és annyi vizet öntünk rá, hogy mártás sűrűségű ragut kapjunk. Egy órán át lassú forralással főzzük.
A pacalt mélytányérokba szedjük, és friss kenyérrel vagy zsemlével tálaljuk. Akinek kedve úgy diktálja, kínálhat hozzá tejfölt is.