Bécsi töltött sertés császár
Összetevők
- 1 db bécsi töltött sertés császárhús
- 2 ág rozmaring
- 1 tk. só
- 1 tk. fekete bors
- 1 db citrom
- 1 db sütőtök
- 5 db körte
- 4 db zsályalevél
Elkészítés
A töltött hús mindkét felére daráljunk borsot, enyhén hintsük meg sóval. Egy közepes méretű tepsi aljára öntsünk két deciliternyi vizet, tegyünk bele két ág friss rozmaringot, majd helyezzük bele a húst a bőrös felével felfelé. A császárhús bevágásaiba nyomjunk még pár szál rozmaringot, majd az egészet csorgassuk meg egy fél citrom levével. Tegyük előmelegített 220 Celsius fokos sütőbe, és süssük 20 percig. Húsz perc után vegyük vissza a hőmérsékletet 140 fokra, és további 100 percig lassan süssük. Néha a tepsi aljára gyűlt pecsenyelével csorgassuk meg a tetejét. Ha az elkészült pecsenye bőre nem elég ropogós, kapcsoljuk be a sütő grillező funkcióját, és még 2-3 percig pirítsunk rá. Tálalás előtt 20 percig pihentessük, majd szeleteljük fel egy centis darabokra, és csorgassuk meg a pecsenyelével.
A körethez a sütőtököt hámozzuk meg, magházát kanalazzuk ki. Vágjuk tenyérnyi nagyságú darabokra. A körtéket vágjuk kétfelé, magházát kiskanállal vájjuk ki. Tegyük a vágásfelületével felfelé egy nagy tepsire, tegyük mellé a sütőtökdarabokat is. Csorgassuk meg enyhén olívaolajjal, daráljunk rá borsot és szórjuk meg friss zsálya vagy rozmaringlevelekkel. Forrós sütőben 160 Celsius fokon süssük 35-40 percig.
Kis különleges finomság otthonra.