BBQ oldalas

Elkészítési idő
30
perc
Előkészítési idő
210
perc
Sütési idő
0
perc
1 Éjszaka pihentetési idő

Összetevők

  • 1.25 kg sertésborda
  • salátamix a körethez
  • csöves kukorica

A szárazpáchoz

  • 3 ek. füstölt paprika
  • 2 ek. fűszerpaprika
  • 1 tk. mustármag
  • 2 ek. oregánó
  • szegfűszeg őrölve
  • 1 kk. fahéj őrölve
  • 0.5 fokhagymapor
  • 0.5 tk. granulált hagyma
  • őrölt bors
  • 0.5 ek.

A barbecue-szószhoz

  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • a szárazpác fűszerkeverék maradéka
  • 1.5 dl ketchup
  • 2 dl passzírozott paradicsom
  • ízlés szerint szójaszósz, esetleg kevés mustár

A kapros tzatzikihez

  • 1 db kígyóuborka
  • 150 g natúr joghurt (zsírszegény)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor kapor
  • 0.5 citrom leve
  • só, bors

Elkészítés

01

A borda csontos oldaláról a vastag hártyát konyhai papírtörlővel egyben lehúzzuk.

02

A szárazpác hozzávalóit összekeverjük egy kisebb tálban. A keverék háromnegyedét a bordákra szórjuk, és alaposan bedörzsöljük vele a húst, amit aztán egy éjszakára tárolódobozban vagy konyhai zárható műanyag zacskóban hagyjuk a hűtőben érlelődni. 

03

A BBQ mártogatóhoz a hagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, de csak néhány másodpercig pirítjuk, hogy ne kapjon színt.

04

Hozzáadjuk a ketchupot, a paradicsompürét és a maradék szárazpác-fűszerkeveréket, összeforraljuk, és 1-2 percig hagyjuk takaréklángon gyöngyözni. Ha túl sűrű, kevés vízzel hígítjuk. 

05

A grillt előkészítjük, majd a parázzsal átellenes oldalon (elkerülve a közvetlen lángot) legalább 3–4 óra alatt, lassú tűzön vagy sütőben 120 fokon 4–6 óra alatt kevés olajon, sütőzacskóban omlósra sütjük a húst. A bordákat a készre sülés előtt kb. 30 perccel a grillrácson a barbecue-szósszal bekenjük, majd kb. 10–15 perc után megfordítjuk, a másik oldalt is bekenjük, és készre sütjük. A maradék BBQ-szószt mellé kínáljuk.

06

A tzatzikihez az uborkát durva reszelőn lereszeljük, és besózva állni hagyjuk kb. 10 percig. Közben a joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, a finomra vágott kaporral, citromlével, sóval és borssal. Amikor az uborka már levet eresztett, kinyomkodjuk, és belekeverjük a joghurtos öntetbe. Tálalásig hideg helyen tartjuk, hogy az ízek összeérjenek. 

07

Az oldalast grillezett kukoricával, friss salátával és a mártogatókkal kínáljuk.

Jó tudni:

Az uborka magas víz- és alacsony energiatartalmú (12 kcal/10 dkg) zöldség. Semleges ízének köszönhetően salátákhoz, leveshez, de akár limonádé készítéséhez is felhasználható.

megosztás