BBQ oldalas
PT30M perc
PT210M perc
perc
Összetevők
- 1.25 kg sertésborda
- salátamix a körethez
- csöves kukorica
A szárazpáchoz
- 3 ek. füstölt paprika
- 2 ek. fűszerpaprika
- 1 tk. mustármag
- 2 ek. oregánó
- szegfűszeg őrölve
- 1 kk. fahéj őrölve
- 0.5 fokhagymapor
- 0.5 tk. granulált hagyma
- őrölt bors
- 0.5 ek. só
A barbecue-szószhoz
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. extra szűz
- a szárazpác fűszerkeverék maradéka
- 1.5 dl ketchup
- 2 dl passzírozott paradicsom
- só
- ízlés szerint szójaszósz, esetleg kevés mustár
A kapros tzatzikihez
- 1 db kígyóuborka
- 150 g natúr joghurt (zsírszegény)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor kapor
- 0.5 citrom leve
- só, bors
Elkészítés
A borda csontos oldaláról a vastag hártyát konyhai papírtörlővel egyben lehúzzuk.
A szárazpác hozzávalóit összekeverjük egy kisebb tálban. A keverék háromnegyedét a bordákra szórjuk, és alaposan bedörzsöljük vele a húst, amit aztán egy éjszakára tárolódobozban vagy konyhai zárható műanyag zacskóban hagyjuk a hűtőben érlelődni.
A BBQ mártogatóhoz a hagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, de csak néhány másodpercig pirítjuk, hogy ne kapjon színt.
Hozzáadjuk a ketchupot, a paradicsompürét és a maradék szárazpác-fűszerkeveréket, összeforraljuk, és 1-2 percig hagyjuk takaréklángon gyöngyözni. Ha túl sűrű, kevés vízzel hígítjuk.
A grillt előkészítjük, majd a parázzsal átellenes oldalon (elkerülve a közvetlen lángot) legalább 3–4 óra alatt, lassú tűzön vagy sütőben 120 fokon 4–6 óra alatt kevés olajon, sütőzacskóban omlósra sütjük a húst. A bordákat a készre sülés előtt kb. 30 perccel a grillrácson a barbecue-szósszal bekenjük, majd kb. 10–15 perc után megfordítjuk, a másik oldalt is bekenjük, és készre sütjük. A maradék BBQ-szószt mellé kínáljuk.
A tzatzikihez az uborkát durva reszelőn lereszeljük, és besózva állni hagyjuk kb. 10 percig. Közben a joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, a finomra vágott kaporral, citromlével, sóval és borssal. Amikor az uborka már levet eresztett, kinyomkodjuk, és belekeverjük a joghurtos öntetbe. Tálalásig hideg helyen tartjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Az oldalast grillezett kukoricával, friss salátával és a mártogatókkal kínáljuk.
Az uborka magas víz- és alacsony energiatartalmú (12 kcal/10 dkg) zöldség. Semleges ízének köszönhetően salátákhoz, leveshez, de akár limonádé készítéséhez is felhasználható.