x

Barnasörben sült oldalas korianderes-sütőtökös beluga lencsesalátával

Összetevők

  • 1 kg marhaoldalas
  • 6 gerezd fokhagyma

A páchoz

  • 2 ek.
  • 1 ek. koriander őrölve
  • 1 ek. római kömény őrölve
  • 1 tk. Cayenne bors
  • 1 narancs leve és héja
  • 2 ek. olivaolaj
  • 2 dl barnasör

A salátához

  • 1 ek. tökmagolaj
  • 1 ek. vaj
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 kicsi sütőtök
  • 20 dkg beluga lencse

Az öntethez

  • 0.5 dl tökmagolaj
  • 0.5 lime leve és héja
  • 0.5 narancs leve és héja
  • 1 ek. balzsamkrém

Elkészítés

01

2-3 nappal a sütés előtt a pácot elkészítem, az oldalast megmosom, letörölgetem, és beleforgatom alaposan a pácba, majd lezárom, és hűtöben érlelem néhány napig. A sütés napján a sütőt 220 fokra beizzítom. Az oldalast kiemelem a pácból, lecsöpögtetem, és a csontos felével lefelé egy tespiben betolom sülni első körben 20 percre. 20 perc elteltével 160 fokra visszaveszem a sütő hőfokát, és még 60 percig sütöm benne a húst, ezúttal a másik oldalára fordítva. Egy löttyintés sörrel minden 20 percben meglocsolom.

02

Amíg a malac sül, elkészítem a salátát. Ehhez a lencsét megmosom, és háromszor annyi sós vízben felteszem főni. Meghámozom és picire felaprítom a hagymát és a tököt, majd a vaj és az olaj keverékén fedő alatt egy serpenyőben kevés sóval hintve puhára párolom. A lencsét leszűröm, lecsöpögtetem, és a tökhöz keverem. Az öntethez minden hozzávalót elegyítek, és még langyosan a salátához keverem.

03

Az oldalasra az utolsó 10 percben ráengedem a grillt vagy a 220 fokot újra, hogy szépen megpiruljon. Amint kivettem a sütőből, forrón szétkenem rajta a zúzott fokhagymát, és azonnal tálalom a hideg salátával kevés tökmagolajjal körbelocsolva.

Szilveszteri szerencsehozó étel.

megosztás