Összetevők
- 1 kg marhaoldalas
- 6 gerezd fokhagyma
A páchoz
- 2 ek. só
- 1 ek. koriander őrölve
- 1 ek. római kömény őrölve
- 1 tk. Cayenne bors
- 1 narancs leve és héja
- 2 ek. olívaolaj
- 2 dl barnasör
A salátához
- 1 ek. tökmagolaj
- 1 ek. vaj
- 1 fej lilahagyma
- 1 kicsi sütőtök
- 20 dkg beluga lencse
Az öntethez
- 0.5 dl tökmagolaj
- 0.5 lime leve és héja
- 0.5 narancs leve és héja
- 1 ek. balzsamkrém
Elkészítés
2-3 nappal a sütés előtt a pácot elkészítem, az oldalast megmosom, letörölgetem, és beleforgatom alaposan a pácba, majd lezárom, és hűtöben érlelem néhány napig. A sütés napján a sütőt 220 fokra beizzítom. Az oldalast kiemelem a pácból, lecsöpögtetem, és a csontos felével lefelé egy tespiben betolom sülni első körben 20 percre. 20 perc elteltével 160 fokra visszaveszem a sütő hőfokát, és még 60 percig sütöm benne a húst, ezúttal a másik oldalára fordítva. Egy löttyintés sörrel minden 20 percben meglocsolom.
Amíg a malac sül, elkészítem a salátát. Ehhez a lencsét megmosom, és háromszor annyi sós vízben felteszem főni. Meghámozom és picire felaprítom a hagymát és a tököt, majd a vaj és az olaj keverékén fedő alatt egy serpenyőben kevés sóval hintve puhára párolom. A lencsét leszűröm, lecsöpögtetem, és a tökhöz keverem. Az öntethez minden hozzávalót elegyítek, és még langyosan a salátához keverem.
Az oldalasra az utolsó 10 percben ráengedem a grillt vagy a 220 fokot újra, hogy szépen megpiruljon. Amint kivettem a sütőből, forrón szétkenem rajta a zúzott fokhagymát, és azonnal tálalom a hideg salátával kevés tökmagolajjal körbelocsolva.
Szilveszteri szerencsehozó étel.