Összetevők
- 1 kg báránycomb
- 3 szál rozmaring
- 1 ek. rozmaring őrölve
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 2 db citrom
- 2 fej vöröshagyma
- 3 mokkáskanál só
A körethez
- 10 dkg hajdina
- 50 dkg zöld spárga
- só ízlés szerint
Elkészítés
A báránycombot átmossuk, ha van rajta viasz, eltávolítjuk.
Szárazra töröljük, megsózzuk és bedörzsöljük az őrölt rozmaringgal, meglocsoljuk az olajjal.
A fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük és bekenjük a hús felületét vele, amit aztán egy tepsibe helyezünk.
A citromokat megmossuk és felkarikázzuk, a hagymákat meghámozzuk, és 8 részre vágjuk.
A hagymadarabokat és a citromszeleteket elhelyezzük a hús mellett a tepsiben, majd 150 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve 3 órán át sütjük.
Amikor letelt a sütési idő, megnézzük, hogy megpuhult-e a hús. Ha igen, akkor leveszszük a fóliát és további 30 percig sütjük 180 fokon. Ha nem, akkor további 1 órán át sütjük 150 fokon.
Amíg alufólia nélkül sül a hús, elkészítjük a köretet. Ehhez a hajdinát egy serpenyőben átpirítjuk, majd enyhén sós, forrásban lévő vízben puhára főzzük és leszűrjük.
A spárga szárának az alsó fás részét letörjük, majd a maradék részt 1,5 cm-es darabokra vágjuk és enyhén sós, forrásban lévő vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük és összekeverjük a hajdinával. A puhára sült húst a spárgás hajdinával és a puhára sült hagymával, a kisült szafttal tálaljuk.
A bárány nagyon jó vasforrás, a hajdinában pedig másfélszer annyi élelmi rost van, mint egy rizsköretben.