Báránycomb rozmaringgal, citrommal és spárgás hajdinával

Elkészítési idő
15
perc
Előkészítési idő
210
perc
Sütési idő
20
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 1 kg báránycomb
  • 3 szál rozmaring
  • 1 ek. rozmaring őrölve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2 db citrom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 mokkáskanál

A körethez

  • 10 dkg hajdina
  • 50 dkg zöld spárga
  • ízlés szerint

Elkészítés

01

A báránycombot átmossuk, ha van rajta viasz, eltávolítjuk. 

02

Szárazra töröljük, megsózzuk és bedörzsöljük az őrölt rozmaringgal, meglocsoljuk az olajjal.

03

A fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük és bekenjük a hús felületét vele, amit aztán egy tepsibe helyezünk. 

04

A citromokat megmossuk és felkarikázzuk, a hagymákat meghámozzuk, és 8 részre vágjuk.

05

A hagymadarabokat és a citromszeleteket elhelyezzük a hús mellett a tepsiben, majd 150 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve 3 órán át sütjük.

06

Amikor letelt a sütési idő, megnézzük, hogy megpuhult-e a hús. Ha igen, akkor leveszszük a fóliát és további 30 percig sütjük 180 fokon. Ha nem, akkor további 1 órán át sütjük 150 fokon.

07

Amíg alufólia nélkül sül a hús, elkészítjük a köretet. Ehhez a hajdinát egy serpenyőben átpirítjuk, majd enyhén sós, forrásban lévő vízben puhára főzzük és leszűrjük.

08

A spárga szárának az alsó fás részét letörjük, majd a maradék részt 1,5 cm-es darabokra vágjuk és enyhén sós, forrásban lévő vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük és összekeverjük a hajdinával. A puhára sült húst a spárgás hajdinával és a puhára sült hagymával, a kisült szafttal tálaljuk.

Jó tudni:

A bárány nagyon jó vasforrás, a hajdinában pedig másfélszer annyi élelmi rost van, mint egy rizsköretben.

megosztás