Balzsamos vörösboros sült nyúlcomb
Összetevők
Páchoz
- 2 dl vörösbor
- 3 evőkanál balzsamkrém
- 2 szál friss rozmaring
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál frissen őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej lilahagyma
További hozzávalók
- 0.5 liter vörösbor
- 4 db csillagánizs
- 1 rúd fahéj
- 5 db borókabogyó
- 5 db szegfűbors és szegfűszeg
- 1 db vaníliarúd
- 1 narancshéj
- 4 kis fej cékla
- 2 db birsalma
- 2 marék mazsola
- 200 g kókusztej
- 1 db narancs leve
- 1 evőkanál méz
- 8 db nyúl lapocka
Elkészítés
A nyulat előző nap bepácolom a bor, fűszerek, reszelt fokhagyma és hámozatlan, hatodokba vágott lilahagyma keverékével.
A sütés napján a sütőt 220 fokra állítom. Amikor bemelegedett, a pácléből kiemelt nyúldarabokat a lilahagymával együtt elrendezem egy tűzálló tálban, megöntözöm 3-4 kanálnyi páclével, és betolom sülni 20 percre, majd visszaveszem a sütőt 160 fokra, és 30 percig sütöm tovább a nyulat.
Közben a birs-céklapüréhez felteszem a bort a fűszerekkel forrni egy párolóedényben. A céklát és a birsalmát megtisztítom, felkockázom, és a bor fölött, fedő alatt egy párolórácson előbb a céklát a mazsolával, majd mikor a cékla majdnem megpuhult, hozzáadva a birset készre párolom a gyümölcsöt és zöldséget.
A darabokat egy edénybe borítom, felöntöm a leszűrt forralt bor felével, és egy botmixer segítségével lepürésítem. Ekkor még nem lesz teljesen krémes. Ahhoz, hogy azzá váljon, a kókusztej adagonként történő hozzáadásával pürésítem tovább, végül mehet bele a narancslé és a méz. Ezzel is pürésítek rajta egyet.
A kész pürét lefedem, félreteszem. A nyúlra, mikor lejárt az újabb 30 perce, ráeresztek még egy 10 percnyi grill üzemmódot, hogy szépen megpiruljon. Kész vagyunk.
Tálaláskor két-két nyúldarabot rendezek el a tányéron, körítek mellé a céklapüréből, és a nyúl szaftjával csepegtetem körbe a tálat. Lehet még borban párolt gesztenyét is kínálni hozzá, díszíteni zöldfűszerrel.