Baconos zöldséggolyók fehérboros sajtszósszal
Összetevők
- 120 g vaj
- 450 g vajbab
- 1 g tihanyi camembert
- 1 dl száraz fehérbor
- 25 dkg kukoricás kenyér
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- 2 só
- 1 szerecsendió
- 7 dl tej
- 10 dkg liszt
- 4 dl olaj
- 30 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg bacon
- 1 őrölt fehérbors
Elkészítés
A felaprított vöröshagymát és a bacon kockákat kevés olajon megpirítjuk. Belenyomjuk a zúzott fokhagymát, ezzel is átforgatjuk, majd félretesszük hűlni. A felengedett vajbabot alaposan lecsepegtetjük és kb. 1 centis darabokra aprítjuk.
A kenyérszeleteket beáztatjuk, majd kinyomkodjuk és a babhoz adjuk. Beleütünk 2 tojást, sózzuk, fehér borssal ízesítjük és annyi zsemlemorzsát keverünk bele, hogy formázható legyen. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverjük a hagymát és a bacont. Golyókat formázunk belőle, meghempergetjük a prézliben és bő, forró olajban aranybarnára sütjük.
A vajból, lisztből és a tejből besamel mártást készítünk, sózzuk, fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük, majd beletesszük a felaprított sajtot és a fehérbort, és folyamatosan kevergetve felforraljuk, illetve addig főzzük, amíg a sajt felolvad benne.
Tálaláskor a golyókra csorgatjuk a szószt. Párolt rizs illik hozzá. Jó étvágyat!