Baconbe tekert sertésszűz birsalmapürével és friss salátával
PT10M perc
PT40M perc
perc
Összetevők
- 45 dkg sertésszűz
- 10 szelet bacon
- 10 db aszalt paradicsom
- 1 tk. majoranna (szárított)
- só, bors
- salátamix a tálaláshoz
A birsalmapüréhez
- 2 db birsalma
- 1 rúd fahéj
- 1 db citrom leve és héja
- 1 ek. xilit
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A baconszeleteket lefektetjük hosszában egymás mellé egy nagyobb darab alufóliára. Rátesszük egy sorban az aszalt paradicsomokat. A sertésszüzet megmossuk, szárazra töröljük és kevés borssal, morzsolt majoránnával megszórjuk. A húst ráfektetjük az aszalt paradicsom tetejére, majd a fólia segítségével szorosan feltekerjük. Beletesszük egy sütőedénybe, és 40–45 perc alatt rózsaszínűre sütjük. (Nem szabad tovább sütni, mert hamar kiszárad.)
Elkészítjük a birsalmapürét: a birsalmákat meghámozzuk, a magházát kivágjuk, majd felkockázzuk. Kevés vízben (kb. 1,5 dl) feltesszük főni a többi hozzávalóval együtt. Fedő alatt 15–20 perc alatt puhára pároljuk. Ha elkészült, kivesszük a fahéjat és a citromhéjat (ha egy csíkban hámoztuk le előzőleg), és botmixerrel pürésítjük.
A húst 10 perc pihentetés után vágódeszkára tesszük, óvatosan kibontjuk a fóliából és felszeleteljük. Friss salátával és birsalmapürével kínáljuk.
A birsalma vízben oldódó rostokban (pektinben) gazdag. A pektin képes megkötni a koleszterint, ezáltal csökkenti a koleszterinszintet.