Összetevők
- 30 dkg fehérbab
- 2 db babérlevél
- 1 csipet só
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 20 dkg csípős kolbász
- 2 dl víz
- 1 kk. balzsamecet
- 1 ek. porcukor
- 0.5 kk. fekete bors
- 2 ek. olívaolaj
Elkészítés
Az átválogatott babot 3-4 órára hideg vízbe áztatjuk. Ezután leszűrjük, és hideg vízbe, a babérlevéllel fűszerezve, 1 csapott kiskanál sóval ízesítve puhára főzzük. Levében hűlni hagyjuk, majd leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük.
Közben a lilahagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, a kolbászt fölkarikázzuk, a petrezselymet fölaprítjuk.
Elkészítjük az öntetet. Ehhez a vizet a balzsamecettel, a cukorral, a sóval meg a borssal elkeverjük, majd az olajat apránként hozzáadjuk.
A babot, a lilahagymát, a kolbászt keverőtálba töltjük, a petrezselyemmel megszórjuk, az öntetet rálocsoljuk, majd alaposan összeforgatjuk. Letakarva, hűtőszekrényben jól behűtjük.
Bizony, a babból sem csak levest vagy főzeléket lehet készíteni, salátában is megállja helyét. Ez a saláta igazán laktató, akár egy könnyű főételként is megállja a helyét.