További engedélyek szükségesek

Avokádós, füstölt lazacos maki

Elkészítési idő
60
perc
Elkészítési idő

Összetevők

A sushiecethez:

  • 75 ml rizsecet
  • 60 g kristálycukor
  • 5 g

A sushirizshez:

  • 450 g rövid szemű japán rizs
  • 550 ml víz
  • 80 ml sushiecet

Az összeállításhoz:

  • 1 db avokádó
  • 100 g füstölt lazac
  • 4 db norilap

A tálaláshoz:

  • szójaszósz
  • wasabi paszta

Elkészítés

01

Első lépésben megfőzzük a sushirizst. A rövid szemű japán rizst alaposan átmossuk hideg vízben, többször leöblítjük, addig, amíg a víz már nem zavaros. A tisztított rizst 1:2 arányban vízzel feltesszük főni. Amikor felforr, lefedjük, és alacsony lángon kb. 15 percig főzzük. Ezután elzárjuk alatta a lángot, és még mindig lefedve további 10 percig pihentetjük. 

02

Eközben elkészítjük a sushiecetet: a rizsecetet, a kristálycukrot és a sót összekeverjük egy kis tálban, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik. 

03

Ha a rizs elkészült, óvatos mozdulatokkal hozzákeverünk a sushiecetből 80 ml-t, majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, mielőtt elkezdenénk dolgozni vele.

04

Amíg a rizs hűl, előkészítjük a többi hozzávalót. Az avokádót félbevágjuk, kimagozzuk, negyedeljük, lehúzzuk a héját és vékony szeletekre vágjuk. A füstölt lazacot szintén csíkokra vagy kisebb darabokra szeleteljük, hogy könnyen tekerhető legyen. Egy norilapot fektetünk a bambusztekerőre. Érdemes egy frissen tartó fóliával becsomagolni a bambusztekerőt, hogy kevésbé ragadjon a rizs a bambuszra.

05

Amikor minden készen áll, jöhet az összeállítás. A norilapra egyenletesen eloszlatjuk a rizst – vizes kézzel dolgozunk, hogy ne ragadjon –, majd kb. a rizs egyharmadánál teszünk egy csíkban avokádót és lazacot. Szorosan feltekerjük a bambusztekerő segítségével, és nedves késsel szeletekre vágjuk. Ugyanígy járunk el a többi norilappal is.

06

Tálaláskor szójaszósszal és egy kevés wasabipasztával kínáljuk, akár egy adag savanyított gyömbérrel kiegészítve.

megosztás