Avokádós, füstölt lazacos maki
Összetevők
A sushiecethez:
- 75 ml rizsecet
- 60 g kristálycukor
- 5 g só
A sushirizshez:
- 450 g rövid szemű japán rizs
- 550 ml víz
- 80 ml sushiecet
Az összeállításhoz:
- 1 db avokádó
- 100 g füstölt lazac
- 4 db norilap
A tálaláshoz:
- szójaszósz
- wasabi paszta
Elkészítés
Első lépésben megfőzzük a sushirizst. A rövid szemű japán rizst alaposan átmossuk hideg vízben, többször leöblítjük, addig, amíg a víz már nem zavaros. A tisztított rizst 1:2 arányban vízzel feltesszük főni. Amikor felforr, lefedjük, és alacsony lángon kb. 15 percig főzzük. Ezután elzárjuk alatta a lángot, és még mindig lefedve további 10 percig pihentetjük.
Eközben elkészítjük a sushiecetet: a rizsecetet, a kristálycukrot és a sót összekeverjük egy kis tálban, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik.
Ha a rizs elkészült, óvatos mozdulatokkal hozzákeverünk a sushiecetből 80 ml-t, majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, mielőtt elkezdenénk dolgozni vele.
Amíg a rizs hűl, előkészítjük a többi hozzávalót. Az avokádót félbevágjuk, kimagozzuk, negyedeljük, lehúzzuk a héját és vékony szeletekre vágjuk. A füstölt lazacot szintén csíkokra vagy kisebb darabokra szeleteljük, hogy könnyen tekerhető legyen. Egy norilapot fektetünk a bambusztekerőre. Érdemes egy frissen tartó fóliával becsomagolni a bambusztekerőt, hogy kevésbé ragadjon a rizs a bambuszra.
Amikor minden készen áll, jöhet az összeállítás. A norilapra egyenletesen eloszlatjuk a rizst – vizes kézzel dolgozunk, hogy ne ragadjon –, majd kb. a rizs egyharmadánál teszünk egy csíkban avokádót és lazacot. Szorosan feltekerjük a bambusztekerő segítségével, és nedves késsel szeletekre vágjuk. Ugyanígy járunk el a többi norilappal is.
Tálaláskor szójaszósszal és egy kevés wasabipasztával kínáljuk, akár egy adag savanyított gyömbérrel kiegészítve.