Aszpikos sonka

Elkészítési idő
10
perc
Előkészítési idő
120
perc
Főzési idő
15
perc
Elkészítési idő
0
perc
1 nap pihentetési idő

Összetevők

  • 1.5 kg csontos csülök
  • 2 db babérlevél
  • 1 liter húsleves
  • 12 lap zselatin

Opcionálisan

  • salátamix
  • kenyér
  • főtt tojás

Elkészítés

01

A csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, a babérlevelekkel együtt puhára főzzük. 

02

Miután kihűlt, a húsos részt leszedjük a csontról és a bőrről.

03

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk 3-4 percen keresztül. 

04

A húslevest felmelegítjük és felolvasztjuk benne a lecsepegtetett, puha zselatinlapokat.

05

Egy 15x25 cm hosszú, szilikon téglalapformában fogjuk elkészíteni az aszpikos sonkát. Ehhez a forma aljára 1 cm vastagon levest öntünk, amit fagyasztóban fél óra alatt megdermesztünk.

06

Ha megkeményedett, ráhelyezzük a kis darabokra tépett sonkát és felöntjük a maradék zselatinos levessel. Annyit öntünk a sonkára, amennyi éppen ellepi.

07

Tálalás előtt hűtőben 1 napig dermesztjük.

08

Másnap, amikor már a zselatin megkeményedett, óvatosan kiborítjuk a formából az aszpikos húst, és meleg késsel 1 cm-es szeletekre vágjuk. Salátával, gluténmentes kenyérrel, főtt tojással tálaljuk.

Jó tudni:

A sonka tradicionális húsvéti étel, amelyet eredetileg a téli disznóvágásból, a böjt utáni első húsételként fogyasztottak.

megosztás