Aszpikos sonka
PT10M perc
PT120M perc
PT15M perc
perc
Összetevők
- 1.5 kg csontos csülök
- 2 db babérlevél
- 1 liter húsleves
- 12 lap zselatin
Opcionálisan
- salátamix
- kenyér
- főtt tojás
Elkészítés
A csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, a babérlevelekkel együtt puhára főzzük.
Miután kihűlt, a húsos részt leszedjük a csontról és a bőrről.
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk 3-4 percen keresztül.
A húslevest felmelegítjük és felolvasztjuk benne a lecsepegtetett, puha zselatinlapokat.
Egy 15x25 cm hosszú, szilikon téglalapformában fogjuk elkészíteni az aszpikos sonkát. Ehhez a forma aljára 1 cm vastagon levest öntünk, amit fagyasztóban fél óra alatt megdermesztünk.
Ha megkeményedett, ráhelyezzük a kis darabokra tépett sonkát és felöntjük a maradék zselatinos levessel. Annyit öntünk a sonkára, amennyi éppen ellepi.
Tálalás előtt hűtőben 1 napig dermesztjük.
Másnap, amikor már a zselatin megkeményedett, óvatosan kiborítjuk a formából az aszpikos húst, és meleg késsel 1 cm-es szeletekre vágjuk. Salátával, gluténmentes kenyérrel, főtt tojással tálaljuk.
A sonka tradicionális húsvéti étel, amelyet eredetileg a téli disznóvágásból, a böjt utáni első húsételként fogyasztottak.