Összetevők
- 5 dl vörösbor
- 4 db körte
- 2 evőkanál cukor
- 15 dkg kimagozott puha aszalt szilva
- 10 szem koriander
- 1 db babérlevél
- 2 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 db fagyasztott fácánmell
- 1 só
- 4 db vékony szelet húsos szalonna
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés
A körtéket úgy hámozzuk meg, hogy a szárukat meghagyjuk. Az aljukból egy vékony szeletet levágunk, és innen indulva kikaparhatjuk a gyümölcs magházát, így a körte a tányéron majd meg is áll.
A vörösbort a cukorral fölforraljuk, a körtéket 8 perc alatt félig megpároljuk benne, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.
Az aszalt szilvát serpenyőbe dobjuk, 1 deci boros levet a körtéről rámerünk, a korianderrel meg a babérlevéllel fűszerezzük. Tűzre téve addig forraljuk, amíg a leve el nem fő. Ezután megvárjuk, hogy kihűljön, majd - miután a fűszereket kidobtuk belőle - a puha vajat, a tojást meg a zsemlemorzsát belekeverjük.
A fölengedett fácánmelleket kicsontozzuk, bőrüket lefejtjük, húsukat félbevágjuk, így lesz négy fél mell, azaz négy adag belőle. Ezeket egyenként, középen, hosszában felszúrjuk, a boros szilvával megtöltjük.
Enyhén megsózzuk, a szalonnába göngyöljük, és vasserpenyőben, a megforrósított olajon körös-körül elősütjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal kb. 12 percig sütjük.
Párolt rizs és a forró boros körte illenek köretnek hozzá.