Aranygaluska

Elkészítési idő
30
perc
Előkészítési idő
50
perc
Pihentetési idő
30
perc
Elkészítési idő
50
perc
Sütési idő

Összetevők

  • 20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 5 dkg nádcukor
  • 1 nagy csipet
  • 2 dkg élesztő

A kenéshez, forgatáshoz

  • 15 dkg dió
  • 5 dkg nádcukor
  • 5 dkg vaj

A vaníliasodóhoz

  • 8 dl tej
  • 3 dkg nádcukor
  • 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 3 dkg burgonya-keményítő

Elkészítés

01

A kétféle lisztet a sóval és a cukorral egy tálban összekeverjük.

02

Hozzáadjuk a felkockázott vajat, a tejet, a tojást és belemorzsoljuk az élesztőt.

03

Az egészet jól összegyúrjuk és a lágy tésztát, amelyet kapunk, 10–15 percig dagasztjuk.

04

Lefedve 40–50 percig kelesztjük.

05

A diót a cukorral ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk, egy 30x20 cm-es tepsit kivajazunk.

06

Miután duplájára kelt a tészta, átgyúrjuk és diónyi méretű gombócokat formázunk belőle.

07

Ezeket a gombócokat megforgatjuk a vajban, majd a cukros dióban, és a tepsibe helyezzük egymás mellé és felé, ha már az első sorban nincs hely

08

Miután az összes tésztát elkészítettük, a maradék diót és vajat (ha van) egyenletesen ráöntjük a tésztára.

09

Lefedve kelesztjük, amíg a sütő előmelegszik 180 fokra.

10

Miután a sütő előmelegedett a kívánt hőfokra, a tésztát 40–50 percig sütjük.

11

Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Ha igen, kivesszük és hagyjuk kicsit kihűlni.

12

Elkészítjük a vaníliasodót. Ehhez a tejet, a keményítővel, a vaníliás cukorral és a nádcukorral gyakori kevergetés mellett felforraljuk, besűrítjük.

13

Levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit visszahűlni (70–75 fokra), majd folyamatos kevergetés mellett hozzákeverjük a tojássárgáját.

14

Az aranygaluskát a vaníliasodóval tálaljuk.

Jó tudni:

A tönkölybúza fehérje-, réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is jelentősebb, mint a hagyományos búzáé.

megosztás