Összetevők
- 20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 2 db tojás
- 5 dkg nádcukor
- 1 nagy csipet só
- 2 dkg élesztő
A kenéshez, forgatáshoz
- 15 dkg dió
- 5 dkg nádcukor
- 5 dkg vaj
A vaníliasodóhoz
- 8 dl tej
- 3 dkg nádcukor
- 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 4 db tojássárgája
- 3 dkg burgonya-keményítő
Elkészítés
A kétféle lisztet a sóval és a cukorral egy tálban összekeverjük.
Hozzáadjuk a felkockázott vajat, a tejet, a tojást és belemorzsoljuk az élesztőt.
Az egészet jól összegyúrjuk és a lágy tésztát, amelyet kapunk, 10–15 percig dagasztjuk.
Lefedve 40–50 percig kelesztjük.
A diót a cukorral ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk, egy 30x20 cm-es tepsit kivajazunk.
Miután duplájára kelt a tészta, átgyúrjuk és diónyi méretű gombócokat formázunk belőle.
Ezeket a gombócokat megforgatjuk a vajban, majd a cukros dióban, és a tepsibe helyezzük egymás mellé és felé, ha már az első sorban nincs hely
Miután az összes tésztát elkészítettük, a maradék diót és vajat (ha van) egyenletesen ráöntjük a tésztára.
Lefedve kelesztjük, amíg a sütő előmelegszik 180 fokra.
Miután a sütő előmelegedett a kívánt hőfokra, a tésztát 40–50 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Ha igen, kivesszük és hagyjuk kicsit kihűlni.
Elkészítjük a vaníliasodót. Ehhez a tejet, a keményítővel, a vaníliás cukorral és a nádcukorral gyakori kevergetés mellett felforraljuk, besűrítjük.
Levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit visszahűlni (70–75 fokra), majd folyamatos kevergetés mellett hozzákeverjük a tojássárgáját.
Az aranygaluskát a vaníliasodóval tálaljuk.
A tönkölybúza fehérje-, réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is jelentősebb, mint a hagyományos búzáé.