Almás-lilakáposztás rétes
Összetevők
A töltelékhez
- 2 evőkanál étolaj
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 fej vöröshagyma
- ízlés szerint só, bors
- 1 kis fej lilakáposzta
- 1 teáskanál fahéj
- 80 ml vörösbor
- 2 teáskanál balzsamecet
- 4 db alma
Az összeállításhoz
- 6 db réteslap
- 2 evőkanál tejföl
- 50 ml olívaolaj
- 1 db tojás
- 2 evőkanál szezámmag
Elkészítés
A káposztás töltelékhez a lila káposztát lereszeljük. Egy nagyobb lábasba öntjük az olajat, beleszórjuk a cukrot, és megvárjuk, amíg pici színt kap (karamellizálódik), ekkor beledobjuk a felcsíkozott vöröshagymát, és ezt is kissé karamellizáljuk.
Sózzuk, borsozzuk és rádobjuk a lereszelt lila káposztát. Megszórjuk a fahéjjal, felöntjük a vörösborral és a balzsamecettel, puhára pároljuk, és a végén hozzáadjuk a megpucolt, 1 cm-es kockákra vágott almát. Még egy percig pároljuk, majd legalább langyosra hűtjük.
A két rúd réteshez 3-3 lapot fogunk használni. 3 lapot „összeillesztünk” úgy, hogy mindegyiket vékonyan átkenjük a tejföllel elkevert olajjal.
A hosszabbik oldalához rakjuk a töltelék felét hosszanti sávban, majd feltekerjük hengerré. A másikkal is megismételjük ezt.
A két rétest sütőpapíros tepsire rakjuk, lekenjük lazán felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal, és 190 fokra előmelegített sütőben kb.25 perc alatt aranybarnára sütjük.