"Rákóczi túrós" másképp
PT30M perc
perc
PT30M perc
PT35M perc
Összetevők
- 30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 15 dkg zabliszt
- 2 db tojás
- 20 dkg vaj
- 2 dkg tejföl
- hüvelykujjnyi szódabikarbóna
- 5 dkg nádcukor
A töltelékhez
- 1 kg túró
- 10 dkg nádcukor
- 2 db tojás
- 5 dkg búzadara
- 1 nagy csipet só
- 1 narancs héja
- 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 1 üveg baracklekvár
Elkészítés
A vajat felkockázzuk, a kétféle lisztet a szódabikarbónával együtt egy keverőtálba szórjuk.
Hozzáadjuk a felkockázott vajat, a tojásokat, a tejfölt és a cukrot, majd az egészet jól összegyúrjuk. Ha túl ragacsos lenne a tészta, adunk még hozzá egy kis lisztet.
Miután összeálltak az alapanyagok, a tésztából gombócot formázunk, folpackba csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
A hűtőben lévő tésztát kivesszük és kettévágjuk úgy, hogy az egyik 2/3 adag legyen, a másik 1/3.
A nagyobb adagot kinyújtjuk, ügyelve arra, hogy a tészta formája igazodjon a kb. 40x35 cm-es tepsi méretéhez és formájához.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük és beletesszük a kinyújtott tésztalapot.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük légkeverésen.
A töltelékhez a tojásokat kettéválasztjuk.
A túrót egy keverőtálban összekeverjük a tojássárgákkal, a cukorral, a narancs reszelt héjával és a búzadarával.
Egy másik keverőtálban a tojásfehérjét habbá verjük és hozzáadjuk a túróhoz, összeforgatjuk.
A tepsiben lévő tésztára halmozzuk a túrós tölteléket úgy, hogy mindenhova egyforma vastagon jusson, majd előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Közben kinyújtjuk a másik adag tésztát és 1 cm vastag csíkokra vágjuk.
Kivesszük a sütőből a tésztát, a túró tetejét megkenjük a sárgabaracklekvárral, ráhelyezzük a tésztacsíkokat, rácsot alkotva a tészta tetején belőlük.
Visszatesszük a süteményt a sütőbe és további 15–20 percig sütjük.
Amikor kihűlt, felszeleteljük. Tálalásig hűtőben tároljuk.
A túró teljes értékű fehérjeforrás, mert az összes esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben tartalmazza.