"Rákóczi túrós" másképp

Elkészítési idő
30
perc
Előkészítési idő
30
perc
Pihentetési idő
30
perc
Elkészítési idő
35
perc
Sütési idő

Összetevők

  • 30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 15 dkg zabliszt
  • 2 db tojás
  • 20 dkg vaj
  • 2 dkg tejföl
  • hüvelykujjnyi szódabikarbóna
  • 5 dkg nádcukor

A töltelékhez

  • 1 kg túró
  • 10 dkg nádcukor
  • 2 db tojás
  • 5 dkg búzadara
  • 1 nagy csipet
  • 1 narancs héja
  • 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 1 üveg baracklekvár

Elkészítés

01

A vajat felkockázzuk, a kétféle lisztet a szódabikarbónával együtt egy keverőtálba szórjuk. 

02

Hozzáadjuk a felkockázott vajat, a tojásokat, a tejfölt és a cukrot, majd az egészet jól összegyúrjuk. Ha túl ragacsos lenne a tészta, adunk még hozzá egy kis lisztet.

03

Miután összeálltak az alapanyagok, a tésztából gombócot formázunk, folpackba csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. 

04

A hűtőben lévő tésztát kivesszük és kettévágjuk úgy, hogy az egyik 2/3 adag legyen, a másik 1/3.

05

A nagyobb adagot kinyújtjuk, ügyelve arra, hogy a tészta formája igazodjon a kb. 40x35 cm-es tepsi méretéhez és formájához.

06

A tepsit sütőpapírral kibéleljük és beletesszük a kinyújtott tésztalapot.

07

A sütőt 170 fokra előmelegítjük légkeverésen. 

08

A töltelékhez a tojásokat kettéválasztjuk.

09

A túrót egy keverőtálban összekeverjük a tojássárgákkal, a cukorral, a narancs reszelt héjával és a búzadarával.

10

Egy másik keverőtálban a tojásfehérjét habbá verjük és hozzáadjuk a túróhoz, összeforgatjuk.

11

A tepsiben lévő tésztára halmozzuk a túrós tölteléket úgy, hogy mindenhova egyforma vastagon jusson, majd előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

12

Közben kinyújtjuk a másik adag tésztát és 1 cm vastag csíkokra vágjuk. 

13

Kivesszük a sütőből a tésztát, a túró tetejét megkenjük a sárgabaracklekvárral, ráhelyezzük a tésztacsíkokat, rácsot alkotva a tészta tetején belőlük. 

14

Visszatesszük a süteményt a sütőbe és további 15–20 percig sütjük.

15

Amikor kihűlt, felszeleteljük. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Jó tudni:

A túró teljes értékű fehérjeforrás, mert az összes esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben tartalmazza.

megosztás