Gyömbér

Trópusi évelő növény, melynek húsos, kúszó gyöktörzse van. Száz-százhúsz centiméter hosszú szárakat növeszt minden évben. A megvastagodott gyökeret fogyasztjuk. A gyömbér nyersen erősen csípős, a csilipaprikához hasonlító érzést okoz. Az ázsiai konyha fontos alapanyaga, de nyersen is fogyasztható.

Származási hely, szezon: Őshazája Kína, a középkori fűszerkereskedelem egyik főszereplője, azóta az egész világon elterjedt. Többnyire Ázsiából, vagy Brazíliából származó gyömbért forgalmazunk. Egész évben elérhető.

Felhasználása: Vágva, őrölve, egyes országokban kandírozva (cukrozva) is árusítják. Gyökérgumóját nyersen is felhasználják; ilyenkor előbb meg kell hámozni. Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek. 

123
TÖLTSD LE TE IS!