Kis erkélyen grillezni? Mutatjuk, hogyan!

123
SVETIKD SVETIKD

Ilyenkor, szezonban nagyon nehéz ellenállni a grillezés csábításának: az enyhén szenes hús íze, az égő faszén varázslattal teli illata, az összetéveszthetetlen sistergő hangok mind-mind megbabonázzák az embert. De mit tegyünk, ha nincs óriási barbecue-udvarunk, és csak egy aprócska erkélyen tudunk sütögetni? Kövessük ezt a 3 tippet a tökéletes kislakásos grillélményhez!

1. Készítsük elő a terepet!

A grillezés még a lehető legprofesszionálisabb körülmények között is tud veszélyes lenni, hiszen nyílt lánggal dolgozunk. Ezért, ha kis területen sütünk, különösen fontos minden biztonsági előírásra odafigyelni: tisztítsuk le alaposan a grillt, ellenőrizzük, hogy sem kiteregetett ruha, sem a felső szomszéd holmija nem lóg a tűz közelébe. A biztonság kedvéért tartsunk a kezünk ügyében poroltót és egy spriccelőt tele vízzel, amivel a hirtelen fellángolásokat csillapíthatjuk. Alapvetően, ha kint grillezünk, ne tartsunk semmi mást a balkonon: minél kevesebb akadály van kint és a konyhából a „grillteraszra” vivő úton, annál könnyebb a dolgunk.

2. Válasszuk ki a tökéletes grillsütőt!

Mikor a sütőket nézegetjük akár itt, ezen az oldalon, akár kedvenc SPAR vagy INTERSPAR áruházunkban, több szempontot is szem előtt kell tartanunk. Először is, mekkora helyre fog kerülni: lehet, hogy a mi balkonunkon nem fér el a legnagyobb modell, viszont találhatunk kisebbet, ami hasonló teljesítménnyel bír. Az sem biztos, hogy faszenes/brikettes sütőt keresünk: sok kisebb elektromos grillsütő is van a piacon, amelyekkel biztonságosabban, kényelmesebben sütögethetünk a teraszon is.

3. Tervezzük meg alaposan a sütögetést!

Ahogy már fentebb írtuk, fontos, hogy a konyha és a balkon között akadálymentes legyen az út, hiszen amit a konyhában előkészítünk, minél gyorsabban a grillre akarjuk pakolni. Jusson eszünkbe, hogy mivel valószínűleg kisebb a sütőfelületünk, kevesebb hús fér el rajta. Ezért inkább süssünk többfélét, több körben, valódi kóstolómenüre csábítva a családot. Apropó család: ha kicsi az erkély, ráadásul kint van a sütő, jobb, ha bent eszünk és nem közvetlenül a grill mellett, hogy kényelmesen elférjünk, és a gyerkőc ne a nyílt láng mellett játsszon. Ha mindezt átgondoltuk, már csak az ideális alkalom hiányzik az első kis erkélyi grillpartinkhoz!