Grill vagy BBQ? - SPAR Gyorstalpaló

Ezen az oldalon mi már sokat beszéltünk róla, de különösen a konyhaművészetre igaz, hogy mindig érdemes újra átvenni az alapokat. Mi a grill, mi a barbecue, mikor milyen sütőre van szükségünk, hogyan működik az egyik, hogyan működik a másik?

Röviden így lehet összefoglalni: grillezésnél a hő egy irányból jön (a grillsütőből, alulról), és a hús direkten érintkezik a magas hővel, így gyorsan megsül, anélkül, hogy sok nedvességet vagy ízt veszítene. Ezzel szemben barbecue-nál a sütés fedél alatt zajlik, a barbecue szmóker a megrekedt (alacsonyabb hőmérsékletű) hőt keringeti. Így az ízek átalakulnak és akár újak is megjelenhetnek, hála a füstölésnek. Ezért érdemes például a steaket, ami egy ízletes, zsiradékokban gazdag hús grillezni, míg mondjuk a marhaszegyet inkább barbecue-n sütjük.

Ennek ismeretében könnyebb kiválasztani a nekünk való sütőt is: ha inkább grillezünk, olyan sütőt keressünk, ahol könnyű a hőmérsékletet szabályozni, és viszonylag nagy felület áll rendelkezésünkre, hogy hússzeleteinket szépen elterítve tudjuk kirakni. Ha viszont úgy érezzük, a barbecue-zás az, ami igazán vonz minket, olyan sütőt keressünk, ahol a különböző technológiáinkat tudjuk változtatni: hogyan füstölünk, helyezzük be a húshőmérőt, van-e helye a forgónyársunknak. 

Természetesen, a SPAR-ban kapható grill- és barbecuesütők általában mindkét funkciót tudják, azonban nyugodtan gondoljuk át kiválasztásukkor, mire van inkább szükségünk!