5 tipp, hogyan válasszunk grillsütőt

A tökéletes grillsütő kiválasztása egy többlépcsős folyamat, sok mindent kell átgondolnunk, mire megtaláljuk az „igazit”. Hiszen hiába szeretünk bele egy gyönyörű, klasszikus amerikai szmókerbe, ha nem tudjuk használni, vagy hiába gondoljuk azt, hogy a gázsütő a legpratikusabb megoldás, ha utána elégedetlenek vagyunk a rajta sült ételek ízével.

Most 5 tanáccsal segítjük a grillsütő kiválasztását!

 

1. Számít a méret!

Az első és legfontosabb szempont a grillsütő választásakor a méret. Mekkora hely van neki? Tudjuk-e hova tenni, ha nem használjuk folyamatosan? Mennyi étel fér el rajta (egy-két szelet hús, vagy elég egy nagyobb vendégséghez is)? Mindenfajta igényre van megoldás, az aprócska kontaktgrilltől az elektromos asztali grillen át egészen az óriási barbecue-szmókerekig. Tartsuk szem előtt igényeinket, mikor kiválasztjuk a sütőt!

2. Téged mi hajt?

Gáz vagy faszén, esetleg fapellett? Itt is több irányból közelíthetünk a nekünk megfelelő megoldáshoz. Az egyik, természetesen, az íz: a faszénen sült ételek mindig finomabbak lesznek, viszont a gázon könnyebb szabályozni a hőmérsékletet, így bonyolultabb ételek elkészítése könnyebb rajta. Másik szempont a praktikusság: a gázsütő egy palack Pb-gázzal akár több, mint egy nyáron át kihúzza (attól függően persze, milyen rendszerességgel használjuk), míg a faszenet és a fapelletet gyakran kell vásárolni, és utána megfelelően tárolni, hogy ne nedvesedjen át. Ezt mindenképpen gondoljuk át, és ennek tudatában lépjünk a következő szempontra.

3. Süti, nem süti 

Szintén kérdés lehet az is, hogy mit szeretnénk a grillünkön sütni: az óriási barbecue-szmókerek gyönyörűek, de lassabbak és macerásabbak, nem feltétlen éri meg, ha csak vasárnapi ebédekre szeretnénk összedobni egy kis grillkolbászt vagy csirkemellet. Ha viszont a grill számunkra a kísérletezés egy új terepe, és texasi nagyikat megszégyenítő módon szeretnénk kipróbálni, milyen a tökéletes pulled pork, akkor igenis, vágjunk bele, válasszuk a nagy szmókert!

4. Extra mehet bele?

Ez megint egy olyan döntés, ahol saját szokásainkat és rutinunkat kell szem előtt tartani: szükségünk van-e beépített hőmérőre vagy ránézésre megmondjuk, készen van-e a hús (vagy, ne adj’ isten, olyan profik vagyunk, hogy már van vezetékes húshőmérőnk)? Szükségünk van-e a sütőn külön tálalóra, vagy grillsütőnket tuduk közvetlenül asztal/pult mellé állítani? 

5. Szépség és kényelem

Igen, bár ez az utolsó, de ez is fontos szempontból: jól néz ki a grillsütő, vagy az első használat után csupa kozma lesz a teteje és kicsit cikinek fogjuk érezni a kertipartin? Könnyű a takarítás, a karbantartás? Itt persze szempont, ki milyen habitusú: van, aki azt szereti, amit egy gyors törléssel készre lehet suvickolni, és van olyan, aki számára fontos, hogy minden alkatrész kiszerelhető és könnyen visszarakható legyen. Érdemes olyan sütőt választani, amelynél a grillrács magassága állítható, így nemcsak a sütés, de a takarítás is egyszerűbb lesz. Természetesen utóbbihoz, bármilyen is a grillünk, mindig használjunk minőségi eszközöket: grillrácstisztító kefét és megfelelő spray-ket.