5 dolog, amit elleshetünk a koreai barbecue-ból

x

A koreai barbecue az utóbbi 10 évben indult világhódító útjára, és lassan hazánkba is begyűrűzik a grillezés ezen újszerű megközelítése. Ebben a rövid írásban nem egy receptet fogunk megosztani veletek, hanem 5 olyan trükköt, amelyekkel megbolondíthatjátok a sütögetést!

 

1. Csináld magad!

A koreai barbecue éttermek egyik legvarázslatosabb tulajdonsága, hogy a résztvevők maguknak dobják fel a sütőre a húst, így pontosan olyat kapnak, amilyet ők szeretnének. Ez természetesen egy kisebb családi vacsoránál lehetetlen és felesleges, viszont ha kerti partyt tartunk, érdemes észben tartani: kikészíthetjük a vendégek számára a vékonyra szelt húsokat és önteteket, és hagyjuk, hogy mindenki magának rakja fel a tűzre. Remek szórakozás!

 

2. Mamma mia, az umami!

Szójaszósz: kimondva-kimondatlanul ez az alapanyag belopta
magát mindannyiunk spájzába. Rengeteg pluszt ad ételünknek, előhozza belőle az umami ízt. Ha otthon készítjük a pácunkat, legközelebb keverjünk bele egy kis fokhagymát, gyömbért és szójaszószt is. Egyáltalán nem meglepő módon,
fantasztikus ízt adunk ezzel a húsnak!

 

3. A ssam-ból vetted ki a szót!

A koreai barbecue egyik legjellemzőbb hozzávalója a ssam, azaz hogy a hússzeleteket egy kis szósszal, esetleg ragadós rizzsel egy friss, hideg salátalevélbe csavarjuk. Ez egy szenzációs alternatívája lehet a tortillának, főleg azok számára, akik diétáznak, vagy csak szimplán kevesebb szénhidrátot szeretnének bevinni szervezetükbe.

 

4. A tiltott gyümölcs egyáltalán nem tiltott!

A koreai barbecue egyik hagyományos alapanyaga a pácba kevert alma vagy körte. Elsőre furán hangozhat, de ha belegondolunk, hogy mi is almával készítjük a sertéssültet, sőt, ezen az oldalon is ajánlottuk már a grillezett barackot. Miért ne lehetne több gyümölcsöt belevinni a barbecue-ba? Egy próbát megér, biztosan több frissességet viszünk ételünkbe vele!

 

5. Tűzre mindennel!

Aranyszabály, hogy csakis a legkiválóbb minőségű húsokból lehet jót grillezni. Azonban azt kevesen tudják, hogy ha jó minőségű, minden húst meg lehet sütni. A koreai séfek például még a vastag és idehaza főleg leveshúsként használt marhaoldalast is meggrillezik: elég csak a kicsontozott húst félbevágni, majd mindkét oldalán jó alaposan beirdalni a pác előtt. Ha elkészült, vékony darabokra szeljük, és mehet a ssam-ba, majd a szánkba!