123

Soha nem késő életmódot váltani

Napjainkban egyre több embernek fontos az egészsége megőrzése, folyamatosan nő a tudatosan táplálkozók száma. Az egészséges életmód folytatása nem pusztán trendi dolog, hanem bizonyítottan rengeteg pozitív élettani hatása van. 

Többek között segít elérni és fenntartani az ideális testtömeget, biztosítja a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat és csökkenti bizonyos krónikus  megbetegedések (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás) kialakulásának a kockázatát is. Óriási információdömping van a témában, rengeteg táplálkozási irányzattal, különböző hangzatos divatdiétával találkozhatunk, amelyek mögött gyakran nem szakemberek állnak. Fontos tehát, hogy a táplálkozással kapcsolatos kérdésekben mindig hiteles forrásból, elsősorban dietetikus szakembertől kérjünk útmutatást. Vannak általános irányelvek, azonban minden ember (energiaszükséglete, anyagcseréje stb.) más, ezért ideális esetben az étrendje is személyre szabott.  

Hogyan is kezdjünk neki? Az életmódváltás során első lépés az elhatározás, mert csak kellő motiváció mellett érhető el tartós eredmény. Következő lépés a megfelelő információk beszerzése, majd a rövidebb, illetve hosszabb távú célok kitűzése. Táplálkozási szokásainkat évek alatt rengeteg tényező befolyásolja, ezért türelmesnek kell lenni, és lépésenként, fokozatosan térni át az új étrendre. A gyors eredményeket ígérő szigorú fogyókúrák, étrendek általában nem tarthatók hosszú távon és kudarcba fulladnak. Egy helyesen kialakított étrendben nincsenek tiltott alapanyagok, azonban a mértékletességre oda kell figyelni. Vannak bizonyos nyersanyagok, amelyeket napi rendszerességgel érdemes fogyasztani, mint például az élelmi rostokban és vitaminokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, míg másokat ritkábban, pusztán az étrend színesítésére használjunk. 

Mivel az evés nem csupán az éhség csillapítását szolgálja, hanem élvezeti értéke is van, ezért lényeges, hogy az egészségesebb fogások is finomak legyenek. Az aromaanyagok gyakran zsírban oldódnak, úgyhogy érdemes például a soványabb húsokat pácolni vagy bátrabban fűszerezni. A reggeli tea, kávé, illetve édességek esetén pedig csökkentsük – vagy akár hagyjuk el – a hozzáadott cukrot. Hasonló apró módosításokkal könnyebb megszokni az új ízeket, és akár jelentős mennyiségű kalóriát megspórolhatunk. 

Avokádó, chiamag, kókuszzsír, mandulaliszt... Sokan azt gondolják, hogy egy úgynevezett ”reformétrend” csak különleges, nehezen beszerezhető és drága alapanyagokat tartalmazhat, pedig ez nem így van. Manapság könnyen hozzáférünk szinte bármilyen egzotikus élelmiszerhez, amelyek ugyan bővíthetik, változatosabbá tehetik az étrendünket, azonban nem feltétlenül szükséges ezeket a nyersanyagokat felhasználni az egészséges étrendben. Sőt, például a zöldségek és gyümölcsök tekintetében inkább javasolt a helyben termesztett, nem kényszerérett, idényjellegű termékeket előnyben részesíteni, mert azon túl, hogy általában magasabb a vitamintartalmuk, a helyi termelőknek biztosíthatunk megvásárlásukkal megélhetést, és kisebb az ökológiai lábnyomuk is. 

Soha nem késő életmódot váltani, de érdemes minél előbb elkezdeni. Egyrészt az évtizedeken keresztül berögződött táplálkozási szokásokon sokkal nehezebb változtatni, másrészt a szervezetünk azokból a tápanyagokból tud építkezni, amelyeket az étkezések során magunkhoz veszünk. Tehát aki tápanyagokban szegény, egyoldalú étrendet tart, annál hosszú távon tápanyaghiány, akár egészségügyi probléma is kialakulhat. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek táplálkozását elsősorban a szülői minta határozza meg, ezért nemcsak a saját egészségünk érdekében, de az ő jövőjük miatt is fontos, hogy mi kerül a család asztalára.