Győzd le a téli ernyedtséget vitaminokkal!

A téli időszakban különösen fontos a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás, hogy elkerülhessük a vírusos betegségeket, illetve majd a „tavaszi fáradtságot”, mely gyakran a tápanyaghiányos szervezet tünete.  

13
13

A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára, számos biokémiai folyamatban vesznek részt.

A vitaminok és az ásványi anyagokközött egyaránt vannak antioxidáns hatással rendelkezők, melyek a káros szabadgyököksemlegesítése révén védik a szervezetet, segítik az immunrendszer megfelelő működését. Ilyenek aC-, E-vitamin, béta-karotin, szelén és a cink; azonban a D-vitamin, az omega-3 zsírsavak és aflavonoidok szerepe sem elhanyagolható a védekezésben.

C-vitamin nagy mennyiségben található a citrusfélékben, zöldpaprikában, csipkebogyóban, kiviben ésa brokkoliban. E-vitaminban gazdagok a növényi olajok, gabonafélék csírája, olajos magvak és a tojássárgája. Béta-karotint tartalmaz a sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, paradicsom, spenót, sóska.

Szelén- és cinkforrások a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a diófélék, a vörös húsok és a tojás. D-vitamin és omega-3 zsírsav a halakban, flavonoidok pedig a növényi élelmiszerekben találhatók. Láthatjuk tehát, hogy változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással nagyrészt biztosítani tudjuk a szervezet számára létfontosságú vegyületeket, indokolt esetben pedig étrend-kiegészítőkkel szükséges pótolni a megfelelő bevitelt (pl. D-vitamin esetében).