Egyre többször hallani, hogy a helytelen táplálkozás nemcsak elhízáshoz, tápanyaghiányhoz, hanem akár krónikus betegségekhez (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás) is vezethet, ezért kell odafigyelni arra, hogy mi kerül nap mint nap a tányérunkra. 

Először is fontos az étkezési ritmus, többször kisebb adagot együnk. Ne hagyjuk ki a reggelit, mert „nehezebben” fog indulni a nap, ráadásul az anyagcserénkre is kedvezően hat a reggeli elfogyasztása. Gabonafélék közül válasszuk a teljes kiőrlésű termékeket (nem elég a „barna” szín), melyek magasabb rosttartalmuknak köszönhetően alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkeznek, és hosszabban biztosítják a jóllakottság érzetet.

Naponta 4-5 alkalommal együnk zöldségeket és gyümölcsöket, melyek gazdag ásványi anyag, vitamin- és rostforrások. Legyen minél színesebb a tányér, nyersen és sütve-főzve is fogyaszthatók. Húsokból és tejtermékekből a zsírszegényebb fajtákat részesítsük előnyben, halakat pedig értékes zsírsavösszetételük miatt érdemes hetente több alkalommal fogyasztani.Kerüljük a zsíros, cukros ételeket, nassolni elsősorban gyümölcsöket, illetve olajos magvakat javasolt, azonban utóbbi esetén ügyeljünk a mértékletességre, mert jelentős energiát tartalmaznak.

Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, különösen a nyári nagy melegben. Elsősorban vizet, ásványvizet, teákat és gyümölcsleveket igyunk, kerüljük a cukros üdítőket, energiaitalokat. Az egészséges táplálkozás egyik lényeges alapelve, hogy mind az élelmiszerválasztás során, mind pedig az ételkészítésben törekedjünk a változatosságra, így könnyebb biztosítani a szervezet számára szükséges tápanyagokat, és elkerülhető az egysíkú étrend okozta tápanyaghiány.