123

Bár a szabadtéri sütögetésekről, a tűzön rotyogó bográcsról többnyire mindannyiunknak egy-egy  barátokkal, vagy épp a családdal töltött tavaszi hoszzú hétvége, méginkább nyári nyaralás emléke ugrik be,  az egyre öteltesebb,  praktikusabb eszközöknek és az enyhébb klímának köszönhetően már nem feltétlenül kell kivárni ezt a két évszakor annak, aki a szabadtűzön készülő ételek semmivel össze nem hasonlítható zamatos, füstös ízvilágára vágyik.

123

A bográcsokban minden megfőzhető, megsüthető, ami egy konyhai tűzhelyen is, leginkább mégis hagyományos paraszti egytálételeket, ízes ragukat, szaftos pörkölteket, tartalmas leveseket, laktató tésztákat készítünk bennük. Nézzük az alapvetéseket! 

123

Milyen lehet a bogrács? 

Alakjuk alapján kétféle bográcstípus terjedt el. Az egyik az ország nagy részén, de Európa más vidékein is előforduló, felfelé szélesedő, kehely alakú alföldi „gulyásbogrács”, a másik az alul szélesebb, lapos fenekű, felfelé szűkülő, balkáni eredetű bajai „halfőző bogrács”. E kettőn kívül Erdélyben még félgömb alakú bográcsok is használatosak. A bogrács készülhet vörösrézből, vasból, öntöttvasból, acéból, rozsdamentes acélból és lehet zománcozott is. Minden, a zománcra jellemző kényessége ellenére ez utóbbi tisztítása a legkényelmesebb.  

A gulyásbogrács

A felül szélesebb, karimás alföldi gulyásbográcsokban valójában minden népszerű szabadtűzi ételünk megfőzhető, ezért ha csak egy bográcsot vásárolunk, érdemes ezt választani. A bográcsgulyás, babgulyás, pörkölt, paprikáskrumpli, a tésztás alföldi pásztorételek (slambuc, pásztortarhonya), a lecsó, de akár egy klasszikus, vörösboros francia burgundi marha elkészítéséhez is megfelelő eszköz. Ezt a bográcstípust a nyílt láng jól körbeéri, ezért magas hőmérsékletű, intenzív, zubogó főzésre is alkalmas. 

A halfőző bogrács

A bajai halfőző bográcsot hagyományosan halászléfőzésre használják, de egyéb leveses ételek főzésére is kitünő. Előnye, hogy a folyadék felülete kisebb, mint a hasonló alföldi bográcsoknál, ezért a párolgás is mérsékeltebb, így az étel hosszabb ideig maradhat meleg. A lapos alj miatt a parázs felett történő főzésre ez a típus alkalmasabb. Halfőzésnél a halszeletek kevésbé törnek össze benne.

A tűzről és a forrásról

A tűzrakáshoz mindig száraz fát válasszunk. Célszerű először közepes tüzet rakni, majd azt a főzési igény szerint változtatni. Különösen a főzés elején, az erősebb tűznél fontos a bogrács magasságának gondos beállítása, melyet a hozzá tartozó lánc és kampó segítségével tehetünk meg. A bogrács leginkább a hosszú főzés eszköze, ezért az esetek többségében olyan távolságra állítsuk a bográcsot a tűztől/parázstól, hogy a hozzávalók benne csak „csendesen”, lassan főjenek. A forrás megindulása után 10–15 perccel már csak annyi fát használjunk, hogy az ételünk szépen gyöngyözzön, majd ügyeljünk, hogy ez annak elkészültéig folyamatos is maradjon.

123

A pörkölthúsról 

Pörköltnek ma már jobbára csak a vörös húsból, kiemelten a teltebb ízvilágú marhából, az ízében kevésbé karakteres sertésből, birkából és vadakból készült ételeket tartjuk. A jó pörkölthöz általában nagyobb húsrészekből választunk húsokat, mint amilyen a sertés- és marhalapocka, a zamatos marhanyak, vagy az omlósabb húst kedvelőknek a marhalábszár és a marhapofa. A lassú tűzön készülő pörkölteknél különösen fontos a hús kötőszövet-tartalma, a pörköltet enyvessé varázsló kollagén, igyekezzünk tehát vásárlásnál zsírosabb húst választani. A pörkölthöz vásárolt friss marhahúst ízletesebbé teszi, ha néhány napig, 2-4 °C hőmérsékleten hűtőben érleljük.

A hús mérete, mennyisége

A pörkölteknél 2-3 centiméteres kockákat vágjunk. Ügyeljünk arra, hogy a kockák egyforma méretűek legyenek, hogy egyszerre készülhessenek el. A hazai szokások szerint a főzéshez általában fejenként 20-30 dkg nyers hússal kalkuláljunk. Amennyiben laktató köretet (galuska, tészta, burgonya) is készítünk, ez a mennyiség akár a felére is csökkenthető. Hasznos megfogadni, hogy az étel a bogrács háromnegyed részénél ne érjen feljebb.

A klasszikus pörkölt

A pörköltkészítőket a zsiradékon (szalonna vagy zsír) és a pörkölés módján kívül leginkább a felhasznált hagyma mennyisége osztja meg. Elterjedt felfogás szerint a pörkölt szaftját a nagy mennyiségű hagyma adja, azonban jó tudni, hogy a sok hagyma és őrölt pirospaprika a pörköltet édeskéssé teszi, amit érdemes elkerülni. A hagyományos paraszti pörköltnek a sertészsír-hagyma-pirospaprika alapon, a húson, a húsos csontokon és són kívül más összetevője nincs. Ízét a hús, szaftosságát főként a kocsonyás kollagén adja.

 

123

Pörköltvariációk 

A pörköltet ezerféleképpen fűszerezhetjük, gazdagíthatjuk. A bors természetesen a pörköltnek is fűszere, de a köménymag is kedvelt. A paprika és a paradicsom délszláv hatásra utal. A zöldpaprika az Alföld ízlését tükrözi. A mértékkel adagolt hagyma mellett fokhagyma is kerülhet az ételbe, míg gombák (vargánya) hozzáadásával jelentős ízgyarapodás érhető el, és különösen a tejföllel gazdagított paprikás nyer új értelmet vele. 

A bográcsgulyás

A tradicionális gulyásleves a hagyományos pörkölt bő levű, alig zöldségelt változata. A ma elterjedt gulyásoknál a pörköltalapon megpörkölt húshoz zúzott fokhagyma, őrölt fekete bors és köménymag is kerül. Ebben a fázisban javallott némi száraz fehérbor hozzáadása is. Ekkor kerülhet bele a paradicsom és a zöldpaprika, a karikára vágott sárgarépa és fehérrépa, valamint a lágy víz. Az ételt bővebb lével öntsük fel, amit a főzés végéig megtartunk. Ehhez szükséges a folyadék folyamatos pótlása. A burgonyát (külön főzve vagy nyersen) a legvégén adjuk a gulyáshoz. Pikáns ízt ad gulyáslevesünknek a zellergumó és a bőven adagolt zellerlevél. A bográcsgulyáshoz leginkább friss csipetke illik.

123

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő grillezés szeretett közösségi esemény, de gasztronómiai élménynek sem utolsó. Ahhoz azonban, hogy ügyesebbek legyünk, mint a kertszomszédunk, és csak dicsérő szavak kísérjék „főztünket”, az alapokat érdemes elsajátítanunk.

123

Grillezés vagy BBQ? 

Nem árt mindjárt az elején tisztázni az alapfogalmakat – a két elnevezés mögött ugyanis valójában három jól elkülönülő technológia rejlik. Ezek közül:

A legrégibb a grillezés, melyet 250 °C feletti, magas hőmérsékleten, direkt hőnek és füstnek kitéve, nyárson, tábortűz parazsán, grillrácson művelünk.

Ettől nagyban eltér a barbecue (BBQ), melyet többnyire alacsony, 95-150 °C közötti hőmérsékleten készítünk, a füst azonban ennél a módszernél is fontos.

A grillezés és a BBQ közötti átmenetet képviselő hibrid technika a „közvetett grillezés”. Ebben az esetben a hús már nincs közvetlenül a tűz felett, mint a grillezésnél, de a tűztér és a sütés helye mégsem különül el, mint a BBQ-nál. A sütési hőmérséklet is az előző kettő között van (180-210 °C). 

Vajon hány fokos a parázs?

A grillezésnél nagyon fontos a jó minőségű parázs. Helyezzük el úgy a grillrács alatt, hogy egyik oldalon izzon, míg a másik oldalon már csak egyenletesen adja le hőt. Így a rács egyik felét használhatjuk intenzívebb sütésre, míg a másik oldalon könnyebben tudjuk szabályozni, hogy milyen mértékig szeretnénk átsütni a húst. Ráadásul a kellemes grilles és füstös ízvilág így szépen át tudja járni a hússzeletet. 

Hússütés és tudomány

Amikor a húst sütjük, a külső felületén jóval magasabb a hőmérséklet, mint belül. Mivel a belső hőmérséklet gyakorlatilag nem lesz magasabb, mint a hús fő komponense, a víz forráspontja, ezért a hús belseje inkább fő, mint sül. Mindez addig marad így, míg a víz el nem párolog, miközben a párolgó víz egyidejűleg hűti is a felszínt. Sütés közben húshőmérővel ellenőrizhetjük a húsok belső hőmérsékletét és akár saját recepteket is kialakíthatunk. 

123

Sütési tanácsok

A hússzeleteink legalább 3 cm vastagok legyenek. Az ennél vékonyabbak könnyen túlsülhetnek, rágóssá válhatnak, kiszáradhatnak.

A hűtőszekrényből kivett szeleteket legalább 60 percig hagyjuk szobahőmérsékleten állni.

A sovány sertés- vagy marhahús a magas hőmérséklet hatására könnyen kiszáradhat és kemény, rágós lehet, ezért a fűszerezett, pácolt húst pároljuk/süssük alufóliába csomagolva, úgy, hogy az alufólia fényes fele befelé legyen. Ha a hús megpárolódott, rövid idő alatt szép kérget süthetünk rá a grillen. Hasonló hatás érhető el, ha fedett grillt használunk.

A húsokat grillezés közben ne szurkáljuk, használjunk hússütő csipeszt, és kerüljük a gyakori forgatást.

A húshőmérő haszna  

Ahogy a főzésnél általában, úgy a hússütésnél is kulcsfontosságú elem a hőmérséklet. Húshőmérő használata esetén a hús belső hőmérséklete pontos tájékoztatást ad a sült állapotáról. A sütést a kívánt hőmérsékleti érték elérése előtt 3-5 °C-kal hagyjuk abba, majd a szervírozás előtt még 5–10 percig pihentessük a húst. Ezalatt a hús tovább sül, és belső hőmérséklete akár 3-5  °C-al is emelkedhet. 

A sertéshús sütéséről

Sertést addig javasolt sütni, amíg a hús belső hőmérséklete 65,5-68,5 °C nem lesz, majd hagyjuk pihenni 5–10 percig. A belső hőmérséklet ekkor emelkedik a kívánt 71 °C-os szintre, és a hús nem sül túl.

123

Ha nincs húshőmérőnk

Akinek nincs húshőmérője, annak minden idők egyik legnagyobb francia séfje, Auguste Escoffier (1846–1935) módszere segíthet. Escoffier szerint, ha a húst megnyomva az olyan puhaságú, mint a fülcimpa, akkor a steak angolos (rare). Ha olyan, mint az arc, akkor közepesen angolos (medium-rare), ha orrcimpa keménységű, akkor közepesen átsült (medium) és ha olyan, mint az orrhegyünk megnyomva, akkor jól átsült (well done).

Az egészséges grillezés 

A tűz felett végzett szabadtéri grillezéssel óhatatlanul együttjáró lángok az egészségre káros vegyületek (HAC, PAH) keletkezését is segítik. A grillezésről azonban ennek ellenére sem kell lemondanunk, mivel a kockázatot jelentősen csökkenti, ha megelőzzük, hogy a húsból a zsír a parázsra csöpögjön, és a lángok felcsapjanak. Már néhány percnyi marinálás (pácolás) is jelentősen képes csökkenteni az egészségre káros vegyületek mennyiségét, valamint ha alacsonyabb hőmérsékleten sütjük és nem égetjük meg a húst.

Mikor sózzunk?

A sózás fontosságát mi sem mutatja jobban, mint a mondás: „A jó és a rossz étel között sokszor csak egy csipetnyi só a különbség.” Arra a kérdésre, hogy mikor sózzunk, a sütés előtt közvetlenül, vagy utána, esetleg már napokkal korábban, zavarba ejtően eltérő válaszokat kaphatunk. A tanácstalanságot fokozza, hogy generációk nőttek fel abban a hitben, hogy az elősózás káros és korszerűtlen gyakorlat, ezért ne is alkalmazzuk. 

123
123
További engedélyek szükségesek

ZSOLT TÖKÉLETES HAMBURGERE

123
További engedélyek szükségesek

MIBŐL KÉSZÜL TÖKÉLETES BOGRÁCSGULYÁS?

123
További engedélyek szükségesek

TÖKÉLETES KOLBÁSZ GRILLEZÉSE

123
További engedélyek szükségesek

FŰSZEREZETT HÚSOK GRILLEZÉSE

123
További engedélyek szükségesek

GRILL HELYES ELŐKÉSZÍTÉSE

123
További engedélyek szükségesek

BOGRÁCS HELYES ELŐKÉSZÍTÉSE

123
További engedélyek szükségesek

HONNAN TUDOD, HOGY A STEAK MEGSÜLT?

123
További engedélyek szükségesek

A TÖKÉLETES STEAK TITKA

123
További engedélyek szükségesek

HOGYAN ÉRDEMES HÚST VÁGNI?

123
További engedélyek szükségesek

A TÖKÉLETES KLOPFOLÁS TITKA

123
További engedélyek szükségesek

A HÚS BIZTONSÁGOS TÁROLÁSA

123
További engedélyek szükségesek

MIBŐL KÉSZÜL A JÓ PÖRKÖLT?

123
További engedélyek szükségesek

MEKKORA LEGYEN A PÖRKÖLTHÚS?

123
További engedélyek szükségesek

CSONTTAL, VAGY CSONT NÉLKÜL?

123
További engedélyek szükségesek

A HÚSPÁCOLÁS TÍPUSAI

123
További engedélyek szükségesek

A KÉS HELYES ÉLEZÉSE