Készítsd fel szervezeted a hideg időre! 2. rész
Hazánkban a legismertebb és legnépszerűbb vitamin a C-vitamin, ami a rengeteg jótékony hatásának köszönhető. Többek között védi a szervezetet a káros szabadgyökökkel szemben, segíti az immunvédekezést, erősíti a hajszálereket, valamint javítja a vas felszívódását. Biológiai hasznosulása természetes formában a legjobb, ezért törekedjünk a napi rendszeres 40-50 dkg mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztásra. Egy felnőtt átlagos napi C-vitamin szükséglete 100-150 mg, ami változatos táplálkozással – még a téli időszakban is – biztosítható.
Lássuk néhány zöldségnek és gyümölcsnek a C-vitamintartalmát (10 dkg-ban):
- csipkebogyó: 400 mg
- paprika: 150-190 mg
- fekete ribizli: 160 mg
- brokkoli: 110 mg
- padlizsán: 105 mg
- kelbimbó: 90 mg
- karalábé: 80 mg
- kivi: 70 mg
- pomelo: 60 mg
- narancs: 50 mg
Hőérzékeny vitamin, ezért elsősorban nyersen együk őket vagy friss salátába tegyük. A C-vitamin vízben oldódik, ezért ha az ajánlott mennyiségnél többet viszünk be, akkor a fölösleg kiürül a szervezetből.