Nemzetközi SPAR
Nemzetközi spar

SPAR a világban

A SPAR-t 1932-ben, a hollandiai Zoetermeer-ben alapította egy Adriaan van Well nevű kereskedő. A cég önálló nagy- és kiskereskedők kereskedelmi láncba szerveződött szabad társulása volt, annak felismeréseképpen, hogy erőik egyesítésével eredményesebben tevékenykedhetnek az erősödő konkurencia viszonyai között.

Vezérgondolatuk is ennek jegyében fogant, azaz "Egyetértő együttműködés által mindenki folyamatosan profitáljon”. Közös jelképnek a fenyőt választották. A holland jelmondat (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig) szavainak kezdőbetűi ugyanis a DE SPAR betűszót adják ki, mely hollandul "FENYŐ”-t jelent.

A sikeres hollandiai működés példája nyomán az ötvenes években gyorsan elterjedt e modell előbb Európában, majd a többi kontinensen is. Így a SPAR nemzetközi áruházlánc 2023. 12. 31-én 48 országban, 4 kontinensen, több mint 13 ezer egységgel rendelkezik. Ezzel a SPAR ma a világ legnagyobb olyan önkéntes alapon szerveződött kereskedelmi lánca, mely ugyanazon a néven és egységes logoval, de nem multinacionális alapon tevékenykedik. Az évek során a logo egyszerűsödött és letisztultabb lett. A mai SPAR logó végleges formáját a híres formatervező, Raymond Loewy alkotta meg 1968-ban. Az alapszínek a piros, fehér, zöld lettek, melyek a tisztaságot és a frissességet szimbolizálják. 

Nemzetközi szinten az önálló cégek alkotta áruházlánc koordinatív összefogója az amszterdami székhelyű Nemzetközi SPAR Központ

 

ASPIAG (Austria SPAR International AG)

A SPAR Ausztria a nyolcvanas évek végén határozta el több, vele szomszédos országba történő terjeszkedését. E folyamatot az 1990-ben alapított ASPIAG (Austria SPAR International AG) koordinálja, mely a 90-es évek elején Magyarországon, Szlovéniában és Észak-Olaszországban hozott létre tulajdonába tartozó SPAR hálózatot, Horvátországban pedig 2005 óta van jelen. Az ASPIAG központja a svájci Widnauban található.

Az ezekben az országokban működő önálló SPAR szervezetek szorosan együttműködnek az ASPIAG-gal, a SPAR Ausztriával és egymással, piaci részesedésüket dinamikus expanziójuknak köszönhetően folyamatosan növelik.

ASPIAG-honlap

ASPIAG-országok:

Nemzetközi SPAR