2015-09-29

Fuss, Zsolt, fuss! – A SPAR bevásárlókocsis maratonfutója újabb akcióba kezdett

Sajtóközlemény

Több tízezer résztvevőt várnak a szervezők a 30. SPAR Budapest Maraton® Fesztiválra 2015. október 10-11-én. Magyarország legnagyobb szabadidősport-rendezvénye az egészséget állítja a középpontba, de ráirányítja a figyelmet azokra is, akiknek nem adatott meg a mozgás szabadsága. A rendező Budapest Sportiroda (BSI) most először kétnapos rendezvénnyel szólítja meg a mozogni vágyókat, kifejezetten családi napot szervezve nekik. A magyar Forrest Gumpként ismert Iváncsics Zsolt, aki nem mellesleg a SPAR áruházvezetője, ismét nemes cél érdekében bizonyítja: ha együtt mozdulnak az emberek, nincs lehetetlen. 2015-ben is nehéz sorsú gyermekeknek segít.

Sajtóközlemény

A sajtóban magyar Forrest Gumpnak elkeresztelt sportember az elmúlt hét esztendőben otthonra talált a gyerekek segítésében.  Állandó támogatója a Kossuth Lajos Gyermekotthonnak, melynek lakói nézőként izgulhatják végig a versenyeket, példát merítve a sport erejéből. A 30. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál keretében az eddigi jótékonysági tevékenységének az összegzésére készül. Húsz-húsz kilométeren keresztül tol egy-egy gyermeket, akiknek már gyűjtött korábban. A 40. kilométertől egyszerre három speciális, összekapcsolt bevásárlókocsival fut majd Rostás Benjaminnal, Németh Katalinnal és Sali Krisztinával. Az utolsó métereken pedig egy mozgássérült kisfiú, Erdélyi Roland csatlakozik a futóhoz.

Az október 11-én vasárnap, 9 óra 30 perckor elrajtoló 30. SPAR Budapest Maraton® résztvevői és a szurkolók az áruházlánc sátránál plüssjátékokat tehetnek egy kosárba, ezzel is támogatva a Kossuth Lajos Gyermekotthon állami gondozottjait. A SPAR egy esélyegyenlőségi futamot is támogat, közösen a Fogyatékosok Országos Diáksport és Szabadidő Szövetségével (FODISZ). E futószámhoz az erre jelentkező családok közül hétnek speciális kocsit biztosítanak, melyek az Új Generáció Egyesület támogatásával kerülnek a rajthoz.

A maratonfutás és a SPAR neve egy véletlennek köszönhetően még inkább összefonódott az elmúlt években. Iváncsics Zsolt a szó szoros értelmében megszállott futó. Főállását tekintve viszont 15 éve vezeti a Batthyány téren a SPAR áruházat. Balatonszemesi gyermekkora óta tudja, egyszer a futással fog kiemelkedni a tömegből, és a nevelőegyesületének, a Ferencvárosnak, később a Honvédnak köszönhetően ez meg is történt. Diákolimpikon magyar bajnok lett, majd válogatott atléta. Egy sportsérülés megtörte, de lerombolni nem tudta a lendületét: Iváncsics Zsolt mindmáig hetente 80-120 kilométert hagy maga mögött, és évi mintegy 30 versenyen indul.

Tíz évvel ezelőtt gondolt egyet, kitolt egy bevásárlókocsit a SPAR áruházból, hogy azzal nehezítve fusson maratoni távokat. Mígnem hét éve futás közben egy asszonyt látott gyermekével az út mentén. Visszalépett, és adott egy csokit a kislánynak. Ő pedig azt kérdezte: Bácsi, te miért futsz ezzel a kocsival? A kérdés még akkor is visszahangzott Iváncsics Zsolt fülében, amikor odahaza este betakarta kislányát. Akkor megkapta a választ: elhatározta, hogy megtölti az üres bevásárlókocsit tartalommal, és a hátrányos helyzetű, elesett gyermekeknek fog gyűjteni: csokit, gyümölcsöt, ruhát, vagy ha kell, támogatást számítógépre, mozgássérülteknek kerekes székre. Mindebben rengeteg barátra talált, akik egyik karitatív céltól segítik előre a másikig.

Iváncsics Zsolt különleges bevásárlókocsija eddig kétszer szenvedett tengelytörést, s egyszer defektet is kapott.  A négykerekűt azóta a SPAR műszaki osztályának munkatársai fejlesztik egyre tökéletesebbé, hogy bírja a versenyek megpróbáltatásait. Terveit az esti, éjszakai, Hármashatár-hegyi terepfutásai közben szövögeti. Iváncsics Zsolt közéletivé lett szenvedélyét nemcsak elnézi, de mindenben támogatja is a munkaadója, a SPAR.

A múlt évben minden eddigi nevezési rekordot megdöntve 23 450-en neveztek a SPAR Magyarország által támogatott szabadidősport-rendezvényre. A rangos verseny elérte azt, ami minden sportág számára elismerés: ünneppé vált. Az 1984-ben az IBUSZ támogatásával indult nemzetközi futógálán még csak 650 versenyző állt rajthoz, 20 évvel később már több, mint 13 000. Az áruházlánc a BSI partnereként töretlenül kiveszi a részét az egészségtudatos életmódért végzett tevékenységből.