2018-08-06

Egyre zöldebb a SPAR

Sajtóközlemény

A SPAR egész működésére jellemző a környezettudatosság, a hulladékkezeléstől alogisztikán át a reklámtevékenységig. A vállalat az újrahasznosítás terén egyedülállószámokkal büszkélkedhet: tavaly a hulladékkibocsátási mennyiségének 404%-át gyűjtöttevissza és gondoskodott az anyagában történő felhasználásáról.

qawd
all rights reserved all rights reserved

„A tudatosan tervezett környezetvédelem a vállalat üzlethálózatában, a logisztikaiközpontban, az élelmiszeripari üzemekben és a cégközpontban is a mindennapok része. Ehhezköthetően indítottunk útjára évekkel ezelőtt egy belső fejlesztési programot, melynek célja,hogy már középtávon jelentősen csökkenjen a felhasznált műanyag csomagolások és eladottműanyagból készült termékek mennyisége. Jó példa erre, hogy jelenleg már csupán kétfajtaműanyag bevásárlótáska érhető el a választékunkban, ellenben számos környezetkímélőmegoldást alkalmazunk: ilyen a papír szalagfüles táska, a papír hűtőtáska, az úgynevezett nonwoventöbbször használatos környezetbarát táska, valamint a PP-típusú, többször használatosbevásárlótáska. Az idei év nagy újdonsága pedig a lebomló, komposztálható táskák, valaminttovábbi PP- és RPET-típusú, környezetbarát táskák bevezetése volt” – mondta Maczelka Márk,a SPAR kommunikációs vezetője. Az értékesítési számok rendkívül biztatóak: évről-évrenövekszik a környezettudatos vásárlók száma, a 2017-es évben a fogyasztók több mint ötödea környezetbarát, többször használatos zacskókat és bevásárlótáskákat részesítette előnybena vásárlásai során.

Különösen reménykeltőek a SPAR eredményei az újrapapírt illetően. Az anyagábanújrahasznosított karton- és papírhulladék éves mennyisége 2014 és 2017 között 20%-kal, 12ezer tonnáról 14 ezer tonnára nőtt. Ez annak fényében igen örömteli előrelépés, hogy azegyébként - a természetes eredete és gyors lebomlása miatt - eleve környezetbarát anyagnaktekinthető papír újragyártásakor jelentősen csökkenthetők, vagy akár teljesenmegszüntethetők az olyan környezeti terhek, amiket a túlzott fakivágás, a talajerózió, azélőhely-károsítás és a nagy energia- és vízhasználat okoz. A SPAR tudatos környezetvédelmipolitikájával nagymértékben hozzájárul a természeti környezet megóvásához.

Napjainkban a különböző hulladékok elkülönített lakossági gyűjtése már természetes. Aházhoz érkező szelektív gyűjtés prioritása miatt az üveg  gyűjtőszigetek száma csökken, ezért aSPAR – figyelembe véve a növekvő fogyasztói igényt – az üzlethálózatában kiterjesztette ahulladéküveg-gyűjtő szolgáltatását. Ennek során a vásárlók nem csak a betétdíjas üvegeiket,hanem az egyszer használatos üveghulladékaikat is leadhatják vásárlásaik során az üzletekbenkihelyezett szelektív hulladékgyűjtőkbe. A vállalat 2016-ban partnercégével, a Sárvári HUKEKft.-vel közösen egy olyan csomagolási üveghulladék-gyűjtési rendszert vezetett be, amelymindenki számára könnyen elérhető, hiszen a SPAR üzletei országszerte közel 400 helyenmegtalálhatóak. Az összegyűjtött üveghulladék újrahasznosítására a Sárvári HUKE Kft.anyacége, az ARW Magyarország a biztosíték, amely egyedülálló, a legmodernebbtechnológiájú és környezetbarát – alacsony energiaigényű és szén-dioxid–kibocsátású –üveghulladék-hasznosító üzemmel rendelkezik. A SPAR és INTERSPAR áruházakban márnegyedik esztendeje működik az üveghulladék-gyűjtés és évről évre nő a vásárlók által leadottmennyiség. Tavaly például 583 tonna üveghulladékot adtak le a SPAR szelektív szigetein.

A SPAR Magyarország hulladékkezelési programjában kiemelt helyen áll a megelőzés. Avásárlók üveg- és papírhulladék gyűjtési igényeinek segítése mellett a vállalat a lakosságipapíralapú információs anyagok – szórólapok és újságok – méretének és súlyánakcsökkentésével, illetve környezetkímélőbb technológiák alkalmazásával éves szinten 800tonnával, majd újabb 18%-kal tudta mérsékelni a felhasznált papír mennyiségét. Csökkent acsomagolási hulladék is, illetve a vállalat belső működése során szükséges papír mennyisége.Utóbbi kapcsán kiemelt szereppel bír, hogy a SPAR már sok éve beépítette mindennapigyakorlatába a munkavállalók környezetvédelmi képzését és érzékenyítését. A SPAR akörnyezettudatos magatartás oktatásán és népszerűsítésén túl a munkafolyamatok soránkörnyezetkímélő technológiákat és eljárásokat alkalmaz. Mindezen erőfeszítéseredményeképp a SPAR 2017-ben a papír hulladék-kibocsátási mennyisége 404%-át gyűjtöttevissza és gondoskodott az anyagában történő újrahasznosításról. A SPAR számára a hulladéknem szemét, hanem egy lehetőség, amelyet a megfelelő technológiával újra értékkéalakíthatnak.