2018-08-29

27. Budapest Borfesztivál, 2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Sajtóközlemény

A Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat afőváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és azesti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai éskülföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik,a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST” program arra inspirál, hogy nyárvégén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére,hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

asd
all rights reserved all rights reserved

A Borfesztivált megelőző első szakmai rendezvény már hosszú évek óta aBoregyetem, mely idén szeptember 3-án, hétfőn kerül megrendezésre a MOM KulturálisKözpontban. A Borfesztivál „Balaton MOST” programjára építve a Boregyetem is a tó körülijellegzetes fajtákkal, borászokkal, szakmai szervezetekkel ismerteti meg az érdeklődőket. Egynagyon izgalmas kérdés is megvitatásra kerül: mely fajtáknak van jövője a Balaton körüliborvidékeken, gondolva a betegségekre és a klímaváltozásra. Az előadásokat borkóstolókteszik még élvezetesebbé.

Pár Borpár - szakmai kóstolók a Budapest Borfesztiválon. A játékos kóstolóprogramkeretében az előre meghirdetett borpárok bemutatásával a borászok szakmaiérdekességeket mutatnak be a látogatóknak, olyan borpárok segítségével, melyek két tagjacsak egyetlen jellemzőben különbözik. Saját magunk tapasztalhatjuk meg, milyen módonjelennek meg a borban a dűlők sajátosságai, a különböző évjáratok vagy a fahordós érlelés. Aborászok a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, hiszen az egyikbor ingyenes lesz. A borpárok fellelhetőségéről a helyszínen kis füzet tájékoztatja azérdeklődőket, a résztvevő standoknál személyesen a borász, vagy egy megfelelően jártasszakember vezetésével kóstolhatunk.

VinAgora Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai. A különleges szakmaiprogram elsődleges célja, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet amagyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. Arendezvényen kiállító több mint 150 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összesszőlőfajtáját és bortípusát lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban nyújtsegítséget a Borfesztivál, minden kategóriának egy-egy csúcsminőségű borát ajánlva. AVinAgora Taste of Hungary egy prémium magyar borválogatás, melynek kizárólag a VinAgoraNemzetközi Borverseny érmes tételei lehetnek a tagjai. Ezek a kiváló borok szépenreprezentálják, milyen egy etalon Olasz rizling, Kékfrankos, Bikavér, rosé, villányi franc, vagyéppen Aszú – és még sok más borstílust megismerhetünk. A program különösen izgalmas ahazánk borkultúráját még kevésbé ismerő külföldi vendégek számára, de hasonlóan nagyélmény a jók között a legjobbakat kereső hazai látogatóknak is.

A Borfesztivál idén a Balatonra és a tó körül található borászatokra, borokra szeretnéfelhívni a figyelmet a „Balaton MOST” program keretében. A rendezvény felületein számoshasznos információt találhatunk a Balatonról, gasztronómiájáról, jellegzetes borairól. ABalaton az ott élők által üzen: a nyár után fedezzük fel ezt a csodás helyet ősszel, télen éstavasszal is. A Borfesztivál több mint 20 balatoni borászától bátran kérdezzük meg, hogymilyen élményeket, titkokat, csodákat rejt a térség év közben.

Újdonság a Borfesztiválon a Vinometer online borkóstoló alkalmazás által kínáltprogram. A Vinometer szakértői különböző tematikus kóstoló útvonalakat (VinAgoraBorverseny győztesei, jellegzetes balatoni borok, stb.) állítanak össze. A játékban résztvevőkminden állomáson megkóstolnak egy-egy bort, melyeket a Vinometer alkalmazássegítségével értékelnek. A nap végén a legjobbra értékelt borok közül egy-egy palackkisorsolásra kerül.

Nagyszerű művészek, előadók készülnek az idei Borfesztiválra, hogy négy színpadonszórakoztassák a közérdeműt. Lesznek új fellépők és olyanok is, akik nem először zenélnek aBorfesztivál közönségének. A világzene legkedveltebb magyar együttesei, a népzene,néptánc, és a jazz teszik felejthetetlenné a Borfesztiválon eltöltött órákat. Első nap fellép aKéknyúl, majd a nap nagy koncertjét a Kiscsillag együttes adja. Napközben a kisszínpadokonhallhatjuk Vavra Bencét és Péteri Márkot, Hangácsi Mártont és Antonia Vait,megismerhetjük a Kodachrome és Saverne együtteseket is. Pénteken a nagyszínpadon aTárkány Művek, majd Mörk koncertezik, este pedig Boban Marcovic fia, Marco Marcovic lépfel. Napközben hallhatjuk a Canarrot, a Branka Triót, Zoordot, Fanfare Complexat és a PátkaiRozina Triót. Szombaton a jazz zenéé a főszerep. A nagyszínpadra a Rafael Márió Trió,Gereben Zita Quintet és Bágyi Balázs Quartet készül műsorral, este fellép a Stúdió11 majd aKoós-Hutás Áron E.T. Project. Számos fellépő érkezik a kisszínpadokra is, többek között aGáyer Mátyás Trió, Juhász Gábor Trió, Kelemen Angelika Quartet, Richter Ambrus és FarkasZsolti. Vasárnap a népze kerül a középpontba: egész nap folklór várja a látogatókat. Itt lesz aZagyva Banda, a Vadrózsák Néptáncegyüttes, a Gatyamadzag együttes, csak hogy néhányatemlítsünk.

A Borfesztivál mára elengedhetetlen programja a Szüreti Felvonulás a Népzenei ésNéptánc Gála ünnepén. A szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére rendezett színes,látványos, táncos-zenés forgatag a Szentháromság térről indul szeptember 9-én, vasárnap 12óra 30 perctől. Igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézifel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó néptánc éshagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarátegyesületeinek tagjai alkotják.

Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy Borfesztivál sincsváltozatos kulináris élvezetek nélkül. A rendezvény évek óta változatos, folyamatosanmegújuló, de minőségi kínálatot biztosít melyben széles igényeket kielégítve, jól megférnekegymás mellett a hagyományos fesztiválkonyha, a modern street food, és a gourmetkülönlegességek is. Idén először üdvözölhetjük az elmúlt évek nagy sikersztoriját bemutató,kizárólag olasz alapanyagokból dolgozó PizzaMe-t, a szarvasgombákkal és más különlegeserdei gombákkal bűvölő Terra Tuffola-t, valamint önálló standon jelenik meg a legendáslitván érlelt sajt, a Dziugas. Természetesen nem ez lesz az egyetlen prémium sajt afesztiválon, hiszen a Szega Market elhozza a legjobb magyar sajtokat, illetve az NG Café iskészül a közkedvelt Sajtterasszal. Kemencében sütött ételekkel, extra feltétekkel készül aSzittya Pita Kenyérlángosozó és a Szittya Buci. Food truck vonalon felvonul a SPARGrillmobilja és a Fresh Corner autója. A gourmet különlegességek szerelmeseit az Oroszlánosudvarban a Ritz-Carlton Hotel étterme, a Deák St. Kitchen várja. Lepényekkel, vánkosokkal,édes és sós rétesekkel érkezik az Antik Rétes, valamint izgalmas meglepetésekkel készülSzabó Péter osztriga sommelier is. A prémium kávéról a Julius Meinl és a Pellini Caffè, azédes pillanatokról a Gerbeaud és a Bolka Bonbon gondoskodnak.

A Borfesztivál már elengedhetetlen része a Butlers lakberendezési üzlet általimpozánsan kialakított Butlers Borkvíz Bár interaktív sátor, ahol számtalan, borralkapcsolatos érdekesség található. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságánakcéljai között nagy szerepet kap a hamisítás elleni küzdelem és a tudásmegosztás, ezáltal avásárlói tudatosság erősítése. Ennek érdekében a Borfesztiválon is több játékos feladattalállnak az érdeklődők rendelkezésére. A Földművelésügyi Minisztérium 2018-at a Kékfrankosévének nyilvánította, így az egyik játék egy kis kóstoló, melyen keresztül a Kékfrankosbólkészült borok bemutatásával, adott borvidékek termőhelyi sajátosságait is megismerhetik arésztvevők. A Balatonra koncentrálva a tó körül termő legjellegzetesebb fajták tipikusillatjegyeit is megismerhetjük egy érdekes illatfelismerő játékon keresztül. Az élménytkvízkérdések, vaktérkép és egyéb meglepetés aktivitások teszik még színesebbé. A játékvégén a megszerzett tudás tesztelhető, az ajándék garantált! A játékban részt vehet bárki,aki a helyszínen érvényes e-mail címmel regisztrál. Az esemény támogatói a Butlers és aNÉBIH.

Érmes Borok Háza – Találkozás új borokkal, új pincészetekkel. A VinAgora ÉrmesBorok Házában a Savoyai teraszon a Borfesztivál közönsége személyesen találkozhat azonmagyar pincészetek boraival, melyek az idén júniusban megrendezett 19. VinAgoraNemzetközi Borversenyen érmet nyertek. Hazánkból és további 12 országból 545 borversenyzett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, melyek közül 6 Champion díjat, 4nagyarany, 73 arany és 87 ezüstérmet vittek haza a magyar borászok.

Az Autistic Art Alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol több mint200 autizmussal élő fiatalt látnak el. Az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, azotthonokban azonban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknekmegfelelően. Az Autistic Art a forrásteremtés különleges módját választotta: olyan egyediművészeti terápiás foglalkozást tart fent, ahol a fiatalok szabadon rajzolhatnak. A rajzokfelhasználásával pedig jótékony célú termékek születnek. Így kerültek a fiatalok rajzai magyarborászatok borosüvegjeire. Először a Bolyki, az Etyeki Kúria, a Gilvesy, a Luka, a Konyári és aVylyan limitált darabszámú palackjai öltöztek különleges köntösbe: a palackokat az autistafiatalok színes, vidám rajzai díszítik. Az Autistic Art egyik célja, hogy megmutassa: autistafiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek. Azalapítvány játékos aktivitásainak köszönhetően bárki közelebb kerülhet a Borfesztiválon azautizmussal élő emberekhez.

Terített asztal Önnek is a Borfesztiválon! Aki a Borfesztivál forgatagában, ámnyugodt környezetben, terített asztalnál szeretné elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, azmegteheti a Barokk kapu alatt elhelyezkedő kényelmes és exkluzív Budapest Terrace-on.Előre lefoglalhatja helyét, nem kell sorban állnia sem a Borfesztivál belépőjegyért, sem afinom falatokért. A sok séta, a borozgatás vagy a koncertek után pár órára megpihenhet, éskényelmesen étkezhet barátaival, családjával. A „Terített asztal” jegy magában foglalja aBorfesztivál napi belépőjegyet soron kívüli bejutással, 2 órányi időtartamra exkluzív helyenegy terített asztalt egy háromfogásos ebéddel vagy vacsorával, és VinAgora díjnyertesborokkal.

Ismét összefog a borász szakma, a Budapest Borfesztivál és a Magyar MáltaiSzeretetszolgálat, hogy segítsen! A Jótékonysági Borárverés olyan nagy múltú esemény, amiminden évben felajánlók és licitálók széles körét mozgósítja. Számos borászat évről-évreérdekes, egyedi, értékes tételeket ajánl fel, melyek eladásából befolyt teljes összeg a MagyarMáltai Szeretetszolgálat számlájára kerül. A bevételt a Szeretetszolgálat minden évben egykitűzött cél megvalósítására fordítja, amely idén a legsúlyosabb fogyatékkal élők egyikotthonának felújítása, élhetőbbé tétele lesz.

Számtalan program, szolgáltatás biztosít még kellemesebb borozgatást:

A kisgyermekes családok számára is remek szórakozást, kikapcsolódást kínál aBorfesztivál. Szombaton és vasárnap 12 és 18 óra között kézműves foglalkozás várja akicsiket szüleikkel az Oroszlános udvarban. A legkisebb vendégek hozzáértő felnőtteksegítségével bontakoztathatják ki fantáziájukat és alkotóképességüket. Akörnyezettudatosság jegyében a foglalkozások középpontjában a parafa dugók ismételtfelhasználása áll: a gyermekek különböző játékokat, ajándékokat és díszeket készíthetnek. Ekét napon ingyenes arcfestéssel válhatnak a gyerekek igazi fesztiválozókká.

A fesztivál ingyenes és biztonságos vezeték nélküli internetét a 200 ezernél is többregisztrált felhasználóval rendelkező WifiZone biztosítja, megkönnyítve ezzel a kiállítók és aszínpadműsorok közti tájékozódást, a barátokkal való kapcsolattartást és az élményekmegosztását a közösségi média felületeken. A rendszerbe a WifiZone SSID-hoz valókapcsolódás után gyorsan és egyszerűen, Facebook-fiókkal vagy email címmelregisztrálhatnak a felhasználók. Az egységes hálózatnak köszönhetően a már korábbanregisztrált felhasználók okoseszköze a Borfesztivál területén is automatikusan csatlakozikmajd a wifihez, akik pedig most, a Budai Várban lépnek be először a WifiZone-ba, akésőbbiekben már az automatikus csatlakozás előnyeit élvezhetik

.A Borfesztivál hivatalos személyszállító partnere a 6x6 Taxi – Értéket szállítunk!

Belépőjegyek 3400 Ft-ért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben kedvezményes áron aBorfesztivál (www.aborfesztival.hu) oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristálykóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt.A rendezvény főtámogatója a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. különleges akciókkalés játékokkal készül a Borfesztiválra. Azok a vásárlók, akik 2018. augusztus 23. és szeptember5. között a SPAR, City SPAR vagy INTERSPAR áruházakban 10 000 forint felett vásárolnak, akasszánál egy 50% kedvezményre jogosító kupont kapnak, melyet a Borfesztiválpénztáraiban válthatnak be napijegyre, így a fesztivál napijegy fél áron lesz elérhető aszámukra. A rendezvény ideje alatt pedig érdemes többször visszatérni a SPAR standjához,hiszen minden negyedik pohár bor ingyenes lesz a látogatók számára, ahol a kivételesminőségű SPAR Válogatás borokat is megkóstolhatják. Sőt, akik itt 1 000 forint felettvásárolnak egy összegben, azok egy 20% kedvezményre jogosító kupont is kapnak, melyet aSPAR Grillmobilnál tudnak érvényesíteni. Pénteken és szombaton a SPAR standja melletttalálható pódium színpadon olyan neves borászok tartanak majd előadást az esti órákban,mint Juhász Ádám, Mészáros Péter, Urbán Péter (Bodri Borászat), Áts Károly (Grand Tokaj),Bock József, Kovács Zoltán (Royal Tokaj). A Borfesztivál és a hazai borkultúra erőteljesmarketingtámogatásban is részesül a SPAR jóvoltából: 2018. szeptember 5. és 26. közöttlesznek érvényesek SPAR Borkatalógus kedvező ajánlatai, melyben VinAgora díjnyertestételek, valamint SPAR Válogatás borok is dedikált oldalon kapnak helyet. A SPAR Facebookoldalán pedig játék várja a vásárlókat 2018. augusztus 21. és 24. között, melynek keretébenpáros Borfesztivál belépőjegyek találnak gazdára a résztvevők között. Emellett a SPARBorkatalógus égisze alatt 2018. szeptember 5. és 26. között Bormustra néven online játékotis indít a SPAR a vásárlók számára, melynek keretében egy-, illetve kétéjszakás, borkóstolóvalegybekötött pincelátogatásokat nyerhetnek.

A rendezvény főtámogatója a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. különleges akciókkalés játékokkal készül a Borfesztiválra. Azok a vásárlók, akik 2018. augusztus 23. és szeptember5. között a SPAR, City SPAR vagy INTERSPAR áruházakban 10 000 forint felett vásárolnak, akasszánál egy 50% kedvezményre jogosító kupont kapnak, melyet a Borfesztiválpénztáraiban válthatnak be napijegyre, így a fesztivál napijegy fél áron lesz elérhető aszámukra. A rendezvény ideje alatt pedig érdemes többször visszatérni a SPAR standjához,hiszen minden negyedik pohár bor ingyenes lesz a látogatók számára, ahol a kivételesminőségű SPAR Válogatás borokat is megkóstolhatják. Sőt, akik itt 1 000 forint felettvásárolnak egy összegben, azok egy 20% kedvezményre jogosító kupont is kapnak, melyet aSPAR Grillmobilnál tudnak érvényesíteni. Pénteken és szombaton a SPAR standja melletttalálható pódium színpadon olyan neves borászok tartanak majd előadást az esti órákban,mint Juhász Ádám, Mészáros Péter, Urbán Péter (Bodri Borászat), Áts Károly (Grand Tokaj),Bock József, Kovács Zoltán (Royal Tokaj). A Borfesztivál és a hazai borkultúra erőteljesmarketingtámogatásban is részesül a SPAR jóvoltából: 2018. szeptember 5. és 26. közöttlesznek érvényesek SPAR Borkatalógus kedvező ajánlatai, melyben VinAgora díjnyertestételek, valamint SPAR Válogatás borok is dedikált oldalon kapnak helyet. A SPAR Facebookoldalán pedig játék várja a vásárlókat 2018. augusztus 21. és 24. között, melynek keretébenpáros Borfesztivál belépőjegyek találnak gazdára a résztvevők között. Emellett a SPARBorkatalógus égisze alatt 2018. szeptember 5. és 26. között Bormustra néven online játékotis indít a SPAR a vásárlók számára, melynek keretében egy-, illetve kétéjszakás, borkóstolóvalegybekötött pincelátogatásokat nyerhetnek.

A sajtótájékoztató impozáns helyszíne: a Bárkert Bistro. A tavalyi nyitáshoz képest, a sokátalakulás és folyamatos fejlesztés után a Bárkert Bistro megérkezett korábban kitűzöttcéljához: egy európai színvonalú bistroval felkerült Budapest gasztro térképére, magyarosízekkel, nem csak külföldieknek!A tulajdonosok minden kreativitásukat bevetve igyekeztek olyan hangulatot teremteni, ahol az utcáról betévedő turisták, a nyakkendős üzletemberek és a baráti társaságok is találnak a helyben valami pluszt, ami miatt beleszeretnek– a lokáció, az enteriőr, vagy a nemzetközi konyha remekei, magyarosan átgondolva. Tivadar György séf merész ötletei és kifinomult ízlése tökéletes összhangja visszaköszön az ételekben. A tágas térnek köszönhetően a Bárkert Bistrot kedvelt rendezvényhelyszínként jegyzik, s nem titkolt célja, hogy ez sokáig így is maradjon.

Jegyezze fel naptárába: „Budapest Borfesztivál a barátokkal szeptember 6-9. között!”

www.aborfesztival.hu

Nyitvatartás:
szeptember 6-7. csütörtök-péntek: 14.00–24.00;
szeptember 8. szombat: 12.00–24.00
szeptember 9. vasárnap: 12.00–22.00

Kedvezményes elővételi jegyvásárlás: https://www.aborfesztival.hu/hun/jegyvasarlas_4További információk:Oláh Rita, sajtófőnök, [email protected]

Képek letölthetők:https://www.flickr.com/photos/aborfesztival/albums/72157686665174430A képek kizárólag a Borfesztiválról szóló anyagokhoz használhatók fel. Fotók: Szigetváry Zsolt