Mit vált vissza a REpont automata?

2024. január 1-től új italcsomagolás-visszaváltási rendszer indul Magyarországon.

Minden visszaváltási jelöléssel ellátott üveg-, fém- és műanyag palackos italtermék csomagolása visszaváltható lesz a SPAR-csoport bizonyos üzleteiben.

A termékek után visszaváltási díjat kell fizetni, ami azonban visszafizetésre kerül, ha az üres palackokat visszaváltásra alkalmas állapotban, azaz nem tömörített formában és olvasható vonalkóddal helyezzük az automatába (a palackok szkennelése a vonalkódok leolvasásán és a termékregisztrációkor az adott vonalkódhoz kapcsolt fizikai paraméterek együttes ellenőrzésén alapul).

Az új rendszer előnye, hogy általa visszaválthatóak olyan üveg-, fém- és műanyagpalackok, amelyek jelentős része korábban hulladékká vált.

A visszaválthatóságra utaló logó nélküli palackokat továbbra is helyezd a szelektív hulladékgyűjtőbe!

Figyeld a jelölést a palackokon!

Visszaváltható termékek jelölései


A következő jelölésekkel ellátott, 0,1-3 l közötti kiszerelésű ásványvizes-, üdítős-, sörös-, boros- és szeszesital-csomagolások válthatók vissza a REpontokon, legyenek azok műanyag vagy üvegpalackok vagy fémdobozok.

 

Egyszer használatos, egyutas palack


Összegyűjtés és előkezelés után újrafeldolgozható alapanyaggá válik.

Újratölthető, többutas palack


Visszajut a gyártóhoz, ahol újratöltik.

A betétdíjjal kapcsolatos információt keresd az áruházban a polci árjelzőn!

Jó, ha tudod!

Eljárási rend az átmeneti időszakban

A jogszabály értelmében 2024. június 30-ig még az új jelölés nélküli (nem visszaváltható) palackokat is, azt követően már csak a visszaváltási díjas jelöléssel ellátott palackokat lehet forgalomba hozni. Előfordulhat, hogy a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalmazott italcsomagolások továbbra is a boltok polcain maradnak, ezek nem lesznek visszaválthatóak a REpontokon.

Ne nyomd össze a palackot!

Az automaták a csomagolás formáját, tömegét és vonalkódját azonosítják, ez alapján váltják vissza a palackokat. Így kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer.
 

A visszavétel módjáról (automata vagy kézi átvétel), valamint a REpont automata helyéről tájékozódj üzletünkben, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésedre!

Váltsd vissza a palackokat üzleteinkben:

Ha visszahozod a palackod, pénzre válthatod!

A visszaváltott palackok ellenértékét az automata utalvány formájában nyomtatja ki.

A SPAR, City SPAR és INTERSPAR áruházakban kiadott utalványok levásárolhatók, vagy készpénzre válthatók a kiadás helyétől eltérő, másik SPAR, City SPAR vagy INTERSPAR üzletben is.

A SPAR partner és SPAR market üzletek esetében a kiadott utalvány kizárólag abban az üzletben vásárolható le, vagy váltható készpénzre, ahol kiadásra került.

Tegyünk együtt a környezetért!

A SPAR csoport üzleteiben megvásárolható táskák segítségével otthon is könnyebb a visszaváltható szelektív hulladékok gyűjtése.

Két méretben és három színben kapható.