A bio élelmiszer az ellenőrzött bio- (más néven ökológiai) gazdálkodás és gyártás szabályainak megfelelően előállított termék.
Az állattartásnál figyelembe veszik a terület eltartó képességét, betegségeknek ellenálló őshonos fajtákat választanak, helyben termelt bio-takarmányt etetnek, s szükség esetén csak szelíd gyógymódokat (pl. akupunktúra, homeopátia, gyógynövények) alkalmaznak.
A növényeknél különböző fajtákat ültetnek egymás mellé (pl. bazsalikom, uborka), melyek távol tartják a kártevőket, továbbá biológiai eszközökkel védekeznek (pl. levéltetű ellen katicabogárral). Csak természetes hatóanyagokkal permeteznek (pl. zsurló-, vagy csalánfőzet). Tilos a szintetikus műtrágya, növényvédő- és rovarirtó szer, állattartásnál pedig a hormonok, növekedésszabályozók, takarmánykiegészítők használata.
A biotermékek előállítását az EU-ban, így hazánkban is szigorúan szabályozzák. A feldolgozás során csak ártalmatlan adalék- és segédanyagokat (pl. tejsav, citromsav, almasav) használhatnak, melyeket gyakran már évtizedek vagy évszázadok óta alkalmaznak. A biotermékekhez a gyártás során nem használhatnak fel génmódosított szervezetet, és nem alkalmazhatnak ionizáló sugárzást.
A SPAR Natur*pur Bio gyümölcs- és zöldségleveket hőkezeléssel tartósítják, hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, a zöldséglevek ízesítésére csak kevés tengeri sót használnak.