Különlegesség
A konyha igazi aduásza a tök és az uborka szerelemgyereke, a cukkini. Íze semleges, nem tolakodó, ezért fűszerekkel, elkészítési móddal messzemenően szabályozható, befolyásolható. Különösen foszfor, magnézium és káliumtartalma jelentős.
Különlegesség
Gyümölcslevek, befőttek, lekvárok, szószok, szörpök, turmixok, édességek egyik legkedveltebb hozzávalója, gazdag C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig a jó idő beáltával ideális alternatívája a citrusféléknek. Energiatartalma alacsony, ugyanakkor tápláló és még szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról is gondoskodik.
Különlegesség
A magyar konyha egyik alapvető zöldsége, ami senem őshonos, senem zöldség. Azon ritka hozzávalók egyike, melynek kedvező hatásait nem rombolja, egyenesen javítja a zsíradékkal történő elkészítés, vagy főzés esetén. Különösen az antioxidáns likopin esetében igaz, magas vitamintartalma pedig szintén kiemeli a mezőnyből (A, C, E).
Különlegesség
Habár zöldségként tartjuk számon, a paradicsomhoz hasonlóan rendszertanilag gyümölcs. Igazán a grillszezonban mutatja meg oroszlánkörmeit, jól elkészítve ugyanis nagyon nehéz neki ellenállni. De miért tennénk? Szinte mindenhez jó, krémként, sütve, főzve, párolva, egyedül nyersen nem ehető.
Különlegesség
Másnéven fehérrépa. C- és K-vitamint, rezet, jódot és vasat tartalmaz, viszonylag magas a nátrium, folsav, kálium, kalcium, foszfor, fehérje tartalma, valamint nagyobb mennyiségű rost is található benne.
Különlegesség
Rosttartalmának előnyös hatásai mellett a sárgarépa tápértéke igen magas, valamint ismert karotin-forrás. Általános gyógyhatását nagy ásványianyag-tartalmának (kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium) köszönheti.
Különlegesség
Az egyik legősibb fűszernövényünk, de a népi gyógyászat egyik leguniverzálisabb eleme is egyben. Használták hurutos- és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére, manapság leginkább érelmeszesedés megelőzésére javasolt.
ÍZ
Friss, szezonális fűszernövénykínálatunk között mindig megtalálod amire épp szükséged van, egész évben!
Különlegesség
Alacsony, 30-60 centiméter magas félcserje, virágai vöröses színűek. Bogyótermése éretten kékes-feketés, hamvas színű. Az áfonya fogyasztása kedvezően hat a cukorbetegségekre, fekete inzulin néven is ismert. Íze kellemes, semmilyen más gyümölccsel nem téveszthető össze. Fogyasztható frissen, salátákban, üdítőitalokban, levesekben, süteményekben, lekvárokban, dzsemekben, szószokban, mártásokban.
Különlegesség
Héja pektinben gazdag. Gyümölcshúsában több mint 20-féle ásványi anyag található. Gyümölcssav- és vitamintartalma (A, B1, B2, C, E) magas. Nyugtató hatással van a gyomorra, ezért "orvosság-gyümölcs”-ként is emlegetik: napi egy alma fogyasztása ajánlott. A népi gyógyászatban az almát a skorbut és a fogínyvérzés ellenszereként tartják számon. Kálciumtartalma a csontképződésre van jó hatással.
Különlegesség
A zöldség, aminek neve hozzávalóként már-már egybeforrt Magyarországgal. Habár a magyar konyha nem feltétlenül az egészségességéről híres, a paprikával nem lőtt mellé, rengeteg A- és B-, de legfőképpen C-vitamint tartalmaz, kapszaicin tartalma pedig szabályozza a vérnyomást, javítja a keringést, az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterin szintjét.
Különlegesség
Az egyes helyeken „Boldogasszony csipkéjének" nevezett gyümölcs az egyik legjobb helyezkedő: korán érik, mikor jellemzően más gyümölcs még nem. De nem csak ezért szeretjük a hazánkban őshonos növényt, kalória és zsírtartalma alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják ráadásul C-, B1-, B2-vitamin tartalma magas.
Különlegesség
A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan igazi ásványianyag bomba, de magas C-vitamin tartalmáról is ismert, de az A- és K-vitamin gazdag forrása is egyben. Nem elhagyagolható antioxidáns tartalma sem.
Különlegesség
A zöldségek királya, gyógyító hatását már az ősi Egyiptomban is ismerték. Kevéssé köztudott, de 92 százaléka víz, ugyanakkor roppant alacsony zsír, kalória és szénhidrát tartalmú. Rost, vitamin és ásványianyag tartalma azonban elképesztően magas: aszparginsav, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, vas, A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin, folsav.
Különlegesség
Rendkívül magas antioxidánstartalma emeli ki a szedret a gyümölcsök közül, ennek megfelelően leginkább az öregedés lassításában, a rákmegelőzőként ,az erek és a memória védelmében játszhat kiemelkedő szerepet.
Különlegesség
Meggy vagy cseresznye, az örök dilemma. Pedig sok a hasonlóság a két gyümölcs között, előbbi mellett szól ugyanakkor, hogy majdnem tízszer annyi A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz. B-vitamin gazdagsága mellett sem lehet elmenni emellett pedig vas-, kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma is figyelemreméltó.
Különlegesség
A körte az egészség, a szerencse és a remény szimbóluma. Az édes és lédús körte nagyszerű téli tartalék, rostok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok jóízű tárháza. Emésztést segítő hatása miatt a fogyókúrás étrend ideális kiegészítője.
Különlegesség
Az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, egyben az egyik legegészségesebb is. 78-82 százaléka víz, zsírt és fehérjét alig, szénhidrátot és növényi rostot azonban bőséggel tartalmaz. Gyorsan megemeli a test energiaszintjét és melatonin-termelés serkentő hatása a pihentető alváshoz is hozzájárulhat. Jelentős C-vitamin tartalma mellett sok foszfort, kalciumot, nátriumot, kobaltot, káliumot és vasat is tartalmaz. Izületi gyulladások, szájüregi fertőzések természetes ellenszere, a fogak és a csont fejlődésére is jótékony hatással van.
Különlegesség
Tudtad, hogy ma már Európában terem a legtöbb burgonya? A dél-amerikai eredet, azaz a viszonylag kései debütálás ellenére igazi sikertörténet a krumplié, gyakorlatilag mára alapélelmiszernek számít a "földi alma". Szénhidrát-keményítő tartalma mellett C, B1, B2, B6 és A-vitamin tartalma is magas, sokféle ásványi anyagot tartalmaz, mindemellett pedig kiemelkedő káliumforrás.
Különlegesség
Egy hűs, édes, lédús dinnyeszeletnél nincs is jobb a nyári hőségben! 92 százalékos víztartalma ismeretében nem meglepő, hogy a középkorban elsősorban vízforrásként cipelték magukkal az utazók, de ma is jellemzően ebből a célból termesztik Afrika egyes vízhiányos területein. A maradék 8 százalék kevésnek hangzik, de ez teszi az egyik legegészségesebb gyümölccsé (fun fact: botanikai értelemben amúgy zöldség): Rengeteg A-, B1-, B6- és C-vitamin, antioxidánsok (béta-karotin és likopin), kálium, magnézium, vas, fluor és szelén.