A nagy tej teszt 


A Maradok a pénzemnél blog arra volt kíváncsi, hogy melyik tej most a legízesebb az országosan kapható termékek közül, ezért végig kóstoltak 17 különböző márkájú 2,8% zsírtartalmú tejet.


 

A teszt menetéről 


A teszt lebonyolításához beszerezték az országosan kapható ESL 2,8% zsírtartalmú tejeket, TetraPak vagy Pet palackos csomagolásban.


Arra is figyelmet fordítottak, hogy legalább 14 nap legyen még a lejáratból.


A tesztet, ahogy mindig, a magyar Ár-érték Arány Kutató Egyesület szervezte, 11 résztvevővel.


A tejet a hűtőből kivéve öntötték poharakba a kóstoló zsűri elé, akik már csak a kiporciózott és számozott mintákkal találkoztak. 


Mivel ennek a terméknek nagyon alacsony az illat intenzitása, ezért semleges "illatú" friss levegőjű helyiségben csinálták a tesztet.


Holtverseny és azonos gyártó esetén a teszt után összekóstolásokat végeztek.


 

Értékelési szempontok


Illat: a jellegzetes édeskés-tejes illat elvárt volt a zsűri körében. Amennyiben nagyon semleges volt az illat, akkor alacsonyabb pontszámot adtak. Abban az esetben, ha savanyú illatot éreztek volna, szintén alacsonyabb pontszámot adtak volna, de végül ilyen minta nem volt a teszten.

 

Állag: a tej állagának az értékelése összekapcsolódik az ízzel, ugyanis az a termék kaphatott magasabb pontszámot, aminek az íze kitartó, nem vizes, üres. Az állagnál ezen felül a tartalmasságot, intenzitást, "sűrűséget" értékeltek.

 

Íz: ennél a tejtípusnál fontos megemlíteni, hogy nincs erős íze. Így viszont sokkal feltűnőbbek (legalábbis a kóstolócsapat tagjainak), az apró különbségek és az édes íz intenzitása. Egyetlen rossz ízű tej sem volt a teszten, így az íz a természetes tej íznek az intenzitását és érzékelhetőségének hosszúságát tükrözi.

 

 

 

A tej teszt zsűrijének értékelése a nyertes S-Budget tejünkről:


„Kellemes, enyhébb, de házias tej illat. Jó állagú, sűrűbbnek hat. Hosszabban érezhető, kellemes tejíz, édeskés, tejszínes utóízzel. Kiváló ára miatt nem csak minőségi, hanem ár-érték arány győztes is.”

Maradok A Pénzemnél Blog


forrás és további részletek a tesztről: https://maradokapenzemnel.blog.hu/2021/11/11/nagy_tej_teszt