Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

zoldseges_bableves_720x370.jpg

Leves

Zöldséges bableves

80 perc
80 perc

A babot átválogatjuk, többször váltott hideg vízben megmossuk, majd egy éjszakára három-négyszeres mennyiségű hideg vízbe áztatjuk. Másnap levét leöntjük, a babot egy lábasba töltjük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi, majd fölforraljuk és ismét leszűrjük. A leforrázott babot a lábasba visszatöltjük és 1,2 liter hidegvízzel fölöntjük. A megtisztított hagymát és fokhagymát finomra, a répákat a zellerrel együtt kis kockákra vágjuk és mindet a babhoz adjuk. A fűszereket beleszórjuk, a paprikakrémmel tüzesítjük. Felforraljuk, a füstölt leveskockát belemorzsoljuk, majd félig lefödve, kis lángon 35-40 perc alatt megfőzzük. A vége felé a megtisztított és kockákra vágott burgonyát is beleszórjuk és ezzel főzzük készre. Közben megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk. A lisztet egy kevés vízzel simára keverjük. Először két-három kanál forró levest merünk bele, majd a puha zöldségekhez öntjük és néhány percig forraljuk. Tálaláskor külön tejfölt kínálhatunk hozzá.

Összetevők

3030 dkg fejtett bab
11 fej vöröshagyma
22 gerezd fokhagyma
22 szál sárgarépa
11 szál fehérrépa
11 darab zeller
22 darab babérlevél
0,50,5 evőkanál pirospaprika
11 mokkáskanál őrölt fekete bors
11 mokkáskanál majoranna
0,50,5 kiskanál csípős paprikakrém
11 evőkanál liszt
11 darab leveskocka