Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

tejfolos_burgonyakremleves_varganyagombaval_720x370.jpg

Leves

Tejfölös burgonyakrémleves

80 perc
80 perc

A szárított vargányát leöntjük 1 dl forró vízzel és egy órán át duzzadni hagyjuk. A póréhagymát és a burgonyát megtisztítjuk; a pórét felaprítjuk, a burgonyát kockázzuk. A gombát kivesszük az áztatóvízből és apróra vágjuk, a levet félretesszük. A vajat felmelegítjük, a póréhagymát megfuttatjuk rajta. Felöntjük a zöldségleves felével és a tejjel. Fűszerezzük majoránnával, babérlevéllel, majd hozzáadjuk a burgonyát és a gombát, sózzuk. Puhára főzzük. Kivesszük a babérlevelet, beleöntjük a tejfölt, és összeturmixoljuk a levest, közben beleszórjuk a burgonyapüré port. Utánaízesítünk, beleszórjuk a gombaport is.

Megjegyzés: A "felöntésnél" használhatjuk a gomba áztatólevét is, együtt a zöldséglevessel.

Tálalás: Tálalásnál megszórjuk aprított petrezselyemmel, simára kevert tejföllel díszítjük; adhatunk hozzá pirított zsemlekockákat vagy hajszálvékonyra szeletelt friss vargányát, esetleg hófehér csiperkegombát.

Összetevők

3030 dkg burgonya
2020 dkg póréhagyma
22 evőkanál vaj
55 dl zöldségleves
11 teáskanál majoranna
22 darab babérlevél
55 dl tej
11 kiskanál ecet
11 evőkanál szárított vargányagomba
33 evőkanál burgonyapürépor
11 kiskanál gombapor