Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

nyirsegi_gombocleves_720x370.jpg

Leves

Nyírségi gombócleves

80 perc
80 perc

A húst egy centis kockákra vágjuk és lábasban, a vaj felén kevergetve 2-3 perc alatt fehéredésig sütjük. Közben a sárgarépát, a gyökeret, a zellert meg a karalábét megtisztítjuk, a húshoz hasonló nagyságú kockákra aprítjuk, majd a borjúhoz adjuk, néhány percig pirítjuk. Ezután 1,2 liter vízzel fölöntjük, megsózzuk, az ételízesítőt beleszórjuk, majd lefödjük, és kis lángon kb. 50 perc alatt puhára főzzük. Közben a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Amikor kihűlt, a liszttel (4 ek) meg a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle, és a lobogva forró levesbe dobjuk. A borsót, az apró rózsáira szedett karfiolt meg a fölszeletelt gombát is hozzáadjuk, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul. Közben a maradék vajból és lisztből világos rántást készítünk, megvárjuk, amíg kissé kihűl, majd egy kevés forró levessel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük. A tűzről levéve a tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, ha kell, utána sózzuk, végül citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Összetevők

4040 dkg borjúcomb
44 dkg vaj
11 szál sárgarépa
11 szál fehérrépa
11 darab zeller
11 darab karalábé
0,50,5 mokkáskanál só
11 kiskanál ételízesítő por
1010 dkg zöldborsó
1515 dkg karfiol
1010 dkg csiperkegomba
55 evőkanál liszt
22 dl főzőtejszín
22 tojás sárgája
0,50,5 darab citrom
1515 dkg burgonya
11 darab tojás
0,50,5 csokor petrezselyem