Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

hideg_cukorborso_kremleves_720x370.jpg

Leves

Hideg cukorborsókrémleves

60 perc
60 perc

Ennek a levesnek az elkészítése sem kíván nagy konyhai jártasságot. A vizet felteszem forrni. A zöldségeket megtisztítom (értelemszerűen a borsónak csak a száras végét csippentem le - az egészet hüvelyestől használom fel), megmosom, a hagymát ötcentis darabokra vágom. Amikor a víz forr, a zöldségeket beleteszem, és 7-8 percig hagyom főni. Nem érdemes tovább, mert puhább nem lesz, viszont kifő belőle minden jó: a szín, az íz, a vitamin. A levest néhány borsóhüvely kivételével pürésítem, a mézzel és a sóval ízesítem, majd félreteszem, hagyom kihűlni, végül hűtőbe teszem tálalásig. Tálalás előtt a mentaleveleket megmosom, felaprítom, a kecsketúróval összekeverem, és nedves kézzel cseresznye nagyságú golyókat formálok belőle. A sonkaszeleteket egy serpenyőben pár perc alatt roppanósra sütöm. A levest tálakba merem, kanalazok a tálakba az egész borsóhüvelyből, csepegtetek rá olajat, és teszek mellé a túrógombócokból néhányat (aki húsmentesen szeretné, itt álljon meg!), valamint egy-egy pármai ropogóst. Az egészet frissen őrölt borssal hintem.

Összetevők

400400 gramm cukorborsó
22 szál újhagyma
11 gerezd fokhagyma
11 l víz
11 evőkanál só
11 evőkanál méz
1010 dkg kecsketúró
1010 dkg mentalevél
1010 dkg pármai sonka