Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

fenyerfuves_edeskomenykremleves_720x370.jpg

Leves

Fenyérfüves édeskömény krémleves

60 perc
60 perc

Az olajat felhevítem, közben a hagymát megtisztítom, felkockázom és a forró olajhoz adom. Pár percig alkalmankénti keverés mellett dinsztelem, közben megmosom, félbe vágom, majd az egyik fél kivételével az összes édesköményt félcentisre felszeletelem, a hagyma után küldöm, és felöntöm a borral. A zöldségalapléhez felforralom a vizet, feloldom benne a kockát (szerencsésebbje a fagyasztóban tárolt házi főzettel dolgozhat), és hozzáadom az édesköményhez a kókusztejjel és a kaffir lime levéllel együtt. Végül a fenyérfüvet is előkészítem: hosszában elvágom, és milliméteres szeletekre darabolom - mehet az edénybe a társai mellé. A levest ezen a ponton lefedem, és hagyom addig főni, hogy az édeskömény megpuhuljon. Kb. 10 perc - negyed óra. Amíg a leves fő, elmolyolok a feltéttel, a betéttel és a díszítéssel. A betéthez a maradék édesköményt egy uborkagyalun hártyavékonyra szelem, félreteszem. A feltéthez a rák pácát összekeverem, a díszítéshez pedig felaprítom az édesköménykaprot, és elkeverem a tökmagolajjal. A vasserpenyőt ezen a ponton izzíthatom is. Amikor az édeskömény a lében megpuhult, kihalászom a lime leveleket, egy botmixerrel pürésítem a levest, majd ízesítem igény szerint sóval, borssal, szerecsendióval, illetve belefacsarom a 1/4 lime levét. Ekkor dobom bele a vékony édeskömény-szeleteket, aminek ennyi hő pont elég lesz ahhoz, hogy kicsit megpárolódjon, de még roppanós maradjon. A rákfarkak már várják a sütkérezést a serpenyőben, úgyhogy őket gyorsan nyársra húzom párosával, és egy-egy perc alatt meggrillezem mindkét oldalukat.

Összetevők

22 evőkanál olívaolaj
11 fej vöröshagyma
11 rúd fenyérfű
22 darab édeskömény
11 dl fehérbor
11 l zöldségalaplé
22 darab kaffir lime levél
44 dl kókusztej
11 mokkáskanál só (ízlés szerint)
11 mokkáskanál őrölt bors (ízlés szerint)
11 mokkáskanál reszelt szerecsendió (ízlés szerint)
0,50,5 lime leve
0,50,5 kg tigrisrákfarok
11 teáskanál só (feltéthez)
22 evőkanál olívolaj (feltéthez)
22 evőkanál szezámolaj
22 gerezd fokhagyma