Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

csulkos_gerslis_kelleves_720x370.jpg

Leves

Csülkös, gerslis kelleves

80 perc
80 perc

A csülköt fazékban kb. 2,5 liter vízben a vékony karikákra vágott hagymával feltesszük főni. Ha forr, kislángra állítjuk, lefedjük és kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. Megvárjuk, amíg a leve egy kicsit hűl, így a tetejéről lekanalazhatjuk a zsírt. A csülköt kiemeljük, zsírtalanított levét tűzre tesszük, az ujjnyi csíkokra vágott kelt és a megmosott árpagyöngyöt belerakjuk. Megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és majorannával fűszerezzük, lefödve 30 perc alatt puhára főzzük. Amíg puhul, az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, a pirospaprikát belekeverjük. Hűlni hagyjuk, azután a tejföllel és egy kevés levessel simára keverjük. A levesbe öntjük, pár percig forraljuk, ezalatt a leve kissé besűrűsödik. Közben a puha csülköt kicsontozzuk, kockákra vágjuk, és a leveshez adjuk.

Összetevők

4040 dkg füstölt sertéscsülök
22 fej vöröshagyma
11 fej kelkáposzta
44 evőkanál gersli
22 gerezd fokhagyma
11 kiskanál majoránna
44 evőkanál olaj
22 evőkanál liszt
11 kiskanál pirospaprika
22 dl tejföl