Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

bajai_pontyhalaszle_hazi_keszitesu_gyufatesztaval_720_370.jpg

Leves

Bajai pontyhalászlé

60 perc
60 perc

A megtisztított filéket kb. 2-3 mm-ként beirdaljuk, felszeleteljük és a darabokat besózzuk úgy, hogy az irdalások közé is kerüljön só. 1-2,5 órát hagyjuk állni a sóban. (A sózást akkor végeztük el megfelelően, ha főzés közben sót nem, vagy csak minimális mennyiségben kell a léhez adnunk.) A halikrát, tejet, esetleg további belsőségeket külön tesszük, nem sózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát belehelyezzük a fazékba, ráöntjük a vizet és erős tűznél felforraljuk (fontos hogy a tűz erős legyen). A forrástól számított 3-4 perc elteltével belehelyezzük a pontyfiléket, majd miután ismét felforrt és a habját elfőtte rászórjuk a pirospaprikát is. 10-15 perc főzés után beletesszük a belsőségeket, és beleöntjük a vörösbort. A vörösbor csak a halhús és a belsőségek szétesését hivatott megakadályozni. Pár perc után beletesszük a csípőspaprikát, majd ízlés szerint sózzuk. A halászlé elkészültéig kb. 30-40 perc szükséges a halhús felfővésétől számítva.

Tálalás: Sós vízben vagy kevés lemert halászlében kifőzzük a gyufatésztát. A tálalásnak több módja is van, van, aki a tányérba egyszerre teszi bele a halat, a gyufatésztát és a halászlevet, van, aki a halszeleteket külön tányérba helyezi és csak a halászlé és a gyufatészta elfogyaszása után eszi meg. (Ízlés vagy inkább megszokás szerint tálaljuk.)

Összetevők

33 kg pontyfilé
33 fej vöröshagyma
22 l víz
22 evőkanál édes fűszerpaprika
11 dl félszáraz vörösbor
33 darab cseresznyepaprika
3030 dkg gyufatészta