Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

husveti_sonka_fozve_720x370.jpg

Főétel

Húsvéti sonka főzve

60 perc
60 perc

A sonkát a főzés előtt legalább 3 órával vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy a környezet hőmérsékletét felvegye. Receptünk abból indul ki, hogy a sonka nincs elsózva, nem szárították ki a hentesnél; ezen kívül húsüzemben készült, nem rokonnál. Ha ez így van, akkor egy nagy lábasba forró vizet készítünk, a sonkát pedig lemérjük. Amikor a víz hőmérséklete 95-98 fok, azaz éppen forrni kezd, akkor tesszük bele a sonkát. Ha van húshőmérőnk, használjuk! A sonka lehűti a vizet; az újraforrástól számítva 15 percig ezen a magas hőmérsékleten főzzük, de 10 perc után a tűzhely erejét csökkentjük. A főzési idő kilogrammonként 1 óra, kb. 80 fokon, vagyis éppen gyöngyöző vízben. Nem teszünk rá fedőt. A főzési idő leteltével ellenőrizzük a sonka belső hőmérsékletét a húshőmérő segítségével, ennek 75 foknak kell lennie; azaz, ha egy kötőtűt a húsba szúrunk, akkor ez könnyen belemegy, illetve könnyen kihúzható. A sonkát 1 órán keresztül hagyjuk a saját levében hűlni, majd tálra tesszük, és hagyjuk a levegőn tovább hűlni. Amikor már hideg, egy tiszta konyharuhát megnedvesítünk, és ebbe csavarjuk. Hűtőszekrényben tároljuk felhasználásig.

Elkészítjük a salátaöntetet, azaz a dresszinget: összekeverjük a felsorolt hozzávalókat (víz, ecet, juharszirup, só), majd, ha szükséges, ízlésünk szerint tovább savanyítjuk, vagy édesítjük.

Az almás tormához az almát meghámozzuk, durvára reszeljük, rögtön a salátalébe tesszük, és összekeverjük a tormával. Aki csípősebben szereti, adhat hozzá több tormát.

Tálalás: Ajánlatos szeletelőgéppel felvágni. Ha kötözött sonkáról van szó, akkor előzőleg eltávolítjuk a hálót. Kemény tojás, reszelt torma, tavaszi retek, újhagyma, paradicsom, paprika díszítheti a sonkás tálat, ezekhez kínálhatjuk a dresszinget. Kis tálban tegyük mellé az almás tormát is.

Összetevők

11 darab füstölt sonka
44 darab alma
22 dl víz
22 evőkanál ecet
22 kiskanál só
22 darab tojás
11 csokor retek
11 csokor újhagyma
22 darab paradicsom
22 darab paprika
22 evőkanál reszelt torma
22 evőkanál juharszirup