Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

gorgonzolas_medvehagymas_rizotto_rostonsult_lazaccal_720x370.jpg

Főétel

Gorgonzolás-medvehagymás rizottó

45 perc
45 perc

A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük. A gorgonzolát lereszeljük, a medvehagymát felaprítjuk. Olívaolajon és a fele vajon lassú tűzön körülbelül 3-4 percen keresztül pároljuk a hagymát. Közben apróra vágjuk a póréhagymát, és azt is hozzátesszük. Mehet rá a rizs; ekkor a legmagasabbra vesszük a lángot, gyorsan pirítjuk, kicsit sózzuk, majd felöntjük a borral. Miután elpárolgott az alkohol, elkezdhetjük merőkanalanként hozzáadni az alaplevet. Folyamatos kevergetés mellett készre főzzük (kóstolással) - ha kell öntünk hozzá még bort. Közben a gorgonzolát apróra daraboljuk, a fokhagymát is felaprítjuk. Körülbelül egy perccel a vége előtt beledobjuk a fokhagymát és a gorgonzolát, az összevágott medvehagymát és a reszelt parmezánt. Az egészet összeforraljuk. Miután lehúztuk a tűzről, a maradék vajat apró darabokban a tetejére szórjuk (azaz a levest montírozzuk). Felforrósítjuk a serpenyőt, kevés olívaolajon megsütjük a lazacfilé mindkét oldalát (ízlés kérdése: nem szükséges teljesen átsütni). Ízlés szerint sózzuk.

Megjegyzések: Lazac helyett enyhén sózott csirkemellel is készíthetjük. A rizottó titka a folyadék folyamatos adagolásában és a szinte állandó kevergetésben rejlik.

Összetevők

8080 dkg lazacfilé
11 fej vöröshagyma
33 gerezd fokhagyma
33 dl fehérbor
1010 dkg medvehagyma
44 dkg gorgonzola
44 dkg parmezán
55 dkg vaj
11 szál póréhagyma
3030 dkg rizottorizs