Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

gombas_ponty_tejfolben_sutve_720x370.jpg

Főétel

Gombás ponty tejfölben sütve

60 perc
60 perc

A pontyot lepikkelyezzük, megmossuk, fejét, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük. Az összes halcsontot - a fejből a méregfogát kivágjuk- lábasba rakjuk, kissé megsózzuk, a lehéjazott, apróra vágott vöröshagymát beleszórjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Nagy lángon felforraljuk, majd kis lángon 15 percig főzzük.

Egy tepsit kivajazunk, a kissé besózott pontyfiléket belefektetjük. A bort és ugyanannyi leszűrt halalaplevet ráöntjük, megvajazott alufóliával letakarjuk, és közepesen forró sütőben 15 percig sütjük.

A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a maradék olvasztott vajon 5 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével ízesítjük.

A liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, majd a tejföllel felöntjük és 2-3 percig forraljuk. A tűzről levéve a tojássárgájával dúsítjuk, és a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.

A félig puha halra öntjük, majd immár fedetlenül még 15 percig sütjük. Köretként párolt rizst kínálunk mellé.

Összetevők

11 nagyobb ponty
11 csipet só
11 közepes fej vöröshagyma
55 dkg vaj
1,51,5 dl száraz fehérbor
2525 dkg csiperke gomba
11 csipet őrölt fekete bors
0,50,5 citrom leve
11 csapott evőkanál liszt
44 dl tejföl
22 darab tojássárgája
11 kis csokor petrezselyem