Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

feszekteszta_spenottal_es_pisztranggal_720x370.jpg

Főétel

Fészektészta spenóttal és pisztránggal

60 perc
60 perc

A bort a cukorral felteszem forrni. A petrezselymet felaprítom, a halakat megmosom, a belsejüket egy-egy marék mentából, bazsalikomból és korianderzöldből, valamint két gerezd fokhagymából és sóból készült fűszerpasztával töltöm meg, és egy hőálló tálba fektetem őket "fejtől-lábig". Amikor a bor csak épp felforrt, elzárom alatta a gázt. A borsot a koriandermaggal mozsárban durvára töröm, hozzáadom a sót és a sáfrányt, felöntöm a borral, és hagyom kihűlni. A paradicsomokat idő közben centis kockákra vágom, és elosztom a halakon. Amikor a fűszeres bor kihűlt, hozzákeverem az olívaolajat, és az megöntözöm vele a halakat (én nagyjából a felét-kétharmadát szoktam ráönteni, és a maradékkal legfeljebb locsolgatom sütés közben), kicsit össze is rázom, hogy mindenhová jusson a léből. A halat 200 fokon sütöm 30-40 percig, további 10 percig grillezem a tetejét, hogy kicsit megpiruljon a hal bőre és a paradicsomkockák éle, amitől azok édesebbek lesznek.

 A tésztának teszek föl vizet, amikor forr, sózom, és beleteszem a tagliatellét. Közben a spenót alá szánt vajat egy serpenyőben felhevítem, a fokhagymát belereszelem. Amíg a fokhagyma dinsztelődik, megmosom a spenótot, lecsöpögtetem, szárastól a serpenyőbe teszem, és jól összeforgatom a fokhagymás vajjal. Sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek bele, néhányat forgatok rajta, és elzárom alatta a gázt, hogy a szükségesnél jobban ne, épp csak összeessen. Már csak a halból kell minden maradék szálkát eltávolítanom, ha előzetesen ezt nem tettem meg, és kivárnom, hogy a tészta megfőjön. Az összeállításhoz lecsöpögtetem a fogkeményre főzött tagliatellét, a serpenyőben lévő spenóthoz adom forrón, majd a hideg haldarabokat a vele sült paradicsommal és fűszeres szafttal együtt beleborítom, egy lime levével megcsorgatom, és az egészet alaposan összeforgatom.

Összetevők

44 egész tisztított pisztráng
44 darab paradicsom
11 csipet só
22 csokor petrezselyem
22 dl száraz fehérbor
11 teáskanál nyírfacukor
22 teáskanál üveges zöldbors
11 teáskanál koriandermag
11 nagy csipet sáfrány
11 dl olívaolaj
11 teáskanál só (a fűszeres borhoz)
11 marék menta
11 marék bazsalikom
11 marék korianderzöld
22 gerezd fokhagyma
0,50,5 kg tagliatelle
3030 gramm vaj
33 gerezd fokhagyma (spenóthoz)
33 marék spenót
0,50,5 teáskanál só (spenóthoz)
11 mokkáskanál őrölt bors (ízlés szerint)