Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

feherboros_vajbab_gratin_kukoricas_kenyermorzsaval_720x370.jpg

Főétel

Fehérboros vajbab

30 perc
30 perc

A vajbabot előbb lobogó sós-citromos vízben 6 percig blansíroztam. (A citrom azért jó, mert így nem veszti el a színét a bab.) Majd leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem és hagytam lecsepegni.

A kukoricás kenyeret kockákra vágtam, sütőben ropogósra pirítottam, majd ledaráltam, így rusztikus nagy szemű kenyérmorzsát kaptam. Egy serpenyőben felolvasztottam a vaj felét, megpároltam rajta a babot, hozzáöntöttem a fehérbort, aztán addig főztem, míg az alkohol karcos párái elillantak. Megszórtam sóval, borsikafűvel és majorannával (ízlés szerint), majd a legvégén hozzákevertem a tejfölt és lehúztam a lángról.

A vaj másik felét egy edényben felolvasztottam. Egy tűzálló tálat kivajaztam, az aljára egy sor baconszalonnát fektettem, erre rákanalaztam a párolt bab felét, majd megszórtam a kukoricás kenyérmorzsával, majd olvasztott vajat csurgattam rá. Erre egy következő réteg szalonna került, arra a bab másik fele, majd ezt is megszórtam kenyérmorzsával és vajat csurgattam rá, aztán egy újabb réteg baconszalonnával fedtem le. Felvertem egy tojást és a tál széleinél a rétegek mellé csurgattam. 200°C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütöttem. Pár perccel a sülés vége előtt kivettem a tálat és egy réteg közepes vastagságú szeletekre vágott camembert sajttal beborítottam a gratint, majd visszatoltam a sütőbe. Amikor a sajt kellemesen ráolvadt a bacon tetejére, elkészültnek nyilvánítottam a kompozíciót.

Összetevők

1515 dkg paradicsom
5050 dkg vajbab
1010 dkg tihanyi camembert
11 dl száraz fehérbor
44 szelet kukoricás kenyér
22 dl tejföl
1212 szelet bacon
11 darab tojás
11 teáskanál só
11 kiskanál borsikafű
11 kiskanál majoranna