dios_morzsakalapos_lazac_720x370.jpg

Főétel

Diós morzsakalapos lazac

30 perc
30 perc

A lazacot előkészítjük. Egy serpenyőben 20 gramm vajat és 2 evőkanál olajat hevítünk. Beletesszük a serpenyőbe a lazacot, 2 percig sütjük az egyik oldalát és 1,5 percig a másikat (hogy kifehéredjen a hús, de nem szabad túlsütni). Sütés közben sózzuk mindkét oldalát. Mikor már majdnem elkészült, beleöntjük a bort a serpenyőbe és 1 perc után lehúzzuk a tűzről. Egy sütőtálra helyezzük és hagyjuk pihenni.

2 szelet kukoricakenyeret megszárítunk, majd ledaráljuk. A morzsához először 40 gramm vajat hevítünk egy serpenyőben, majd beletesszük a morzsát és kissé átpirítjuk. Hozzáadjuk a diót és sózzuk ízlés szerint. Akkor jó, ha fakanállal megnyomjuk és összeáll. Ha nem áll össze, adjunk egy kis vajat hozzá, ha túl vajas, akkor még egy kis morzsát. Amikor már kissé kihűlt a morzsa, a lazacszeletre helyezzük és óvatosan rányomkodjuk. Grill (vagy 220 fok) fokozaton 3-4 percig sütőbe tesszük a lazacot.

A vajbabot forró, sós vízben megfőzzük, majd leszűrve egy botmixer segítségével pürésítjük. Amíg még meleg, adunk hozzá camembert sajtot és tejszínt. Tovább pürésítjük, hogy krémes állagú legyen. (A tejszínt óvatosan adagoljuk, nehogy túl híg legyen a pürénk.) Végül a lazacszelet mellé helyezzük a pürét, petrezselyemlevéllel díszítjük.

Összetevők

120120 gramm vaj
400400 gramm vajbab
100100 gramm tihanyi camembert
44 evőkanál száraz fehérbor
44 szelet kukoricás kenyér
44 evőkanál olaj
22 evőkanál dió
22 dl főzőtejszín
44 szelet lazacfilé

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról